Dr. Rareș Nechifor explică cum poate afecta fibromul uterin fertilitatea femeilor. Care sunt simptomele care ne trimit la medic

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 sep 2024, 13:23

Fibromul uterin afectează peste 2 milioane de femei din România

Sursa: Captură KANAL D

În ediția de azi, 23 septembrie, a emisiunii ”Follow us”, Ilinca Vandici și Teo Trandafir au atins un subiect delicat pentru doamne și domnișoare, legat de fibromul uterin.

Fibromul uterin este un diagnostic ce le îngrijorează pe doamnele și domnișoarele din România, iar în ediția de luni, 23 septembrie 2024, doctorul Rareș Nechifor, medic primar de radiologie intervențională explică ce reprezintă acest diagnostic, dar și soluții pentru femeile diagnosticate cu fibromul uterin.

Cum putem trata fibromul uterin, diagnosticul ce afectează fertilitatea femeilor

Doctorul Rareș Nechifor, medic primar de radiologie intervențională, a fost invitat al emisiunii „Follow us”, în cadrul căreia a discutat despre un subiect sensibil și îngrijorător pentru femei, mai exact fibromul uterin ce poate să le afecteze fertilitatea.

Fibromul uterin reprezintă diagnosticul unui uter la nivelul căruia țesutul muscular crește, formează noduri și produce diferite probleme la nivelul organismului.

Fibromul uterin poate afecta fertilitatea femeilor și nu numai, ciclul menstrual poate veni într-un flux abundent, dureros. Balonarea poate reprezinta un simptom al fibromului uterin, alături de urinat frecvent, constipație sau anumite presiuni resimțite în zona stomacului. Simptomele menționate anterior pot indica prezența fibromului uterin, iar doctorul Rareș Nechifor menționează că peste 2 milioane de femei din țara noastră au acest diagnostic. 

Citește și: Ghidul Longevitații: Cum să Trăiești Sănătos la Orice Vârstă

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce mesaj a lăsat nora Larisei Uță, în urma declarațiilor făcute de aceasta? „Aflând plângând că logodnicul meu și viitoarea mea cumnată sunt dați în judecată de propriul tată.”

Dacă aceste simptome încep să apară, doamnele și domnișoarele sunt încurajate să meargă la un consult ginecologic și o ecografie care să arate exact că diagnosticul este cel de fibrom uterin. Doctorul Rareș Nechifor punctează pe parcursul discuției cu Ilinca Vandici și Teo Trandafir că este foarte important ca femeile să facă acest pas și să meargă la un consult, după care putem să ne concentrăm asupra tratării acestui diagnostic. 

Cum se poate trata fibromul uterin?

O soluție des întâlnită de femeile diagnosticate cu fibrom uterin este scoaterea uterului, însă doctorul Rareș Nechifor, medic primar de radiologie intervențională, le-a oferit încredere femeilor că există soluții mai simple. Această operație de histerectomie le poate afecta încrederea femeilor diagnosticate cu fibrom uterin, însă medicina a evoluat, iar operația nu mai este singura variantă de tratare a fibromului uterin.

Doctorul Rareș Nechifor le asigură pe femei că nu este o intervenție dificilă, de care ar trebui să se teamă. 

„De acum 100 de ani tratamentul pentru fibromul uterin a fost de scoatere a uterului. Histerectomie. Medicina s-a mai schimbat și avem soluții minim invazive, soluții prin care să putem evita o intervenție chirurgicală și să tratăm eficient fibroamele, să le închidem vasele mici de sânge ce le alimentează.

Involuează, se resorb. Uterul rămâne întreg netăiat, e o procedură ce durează o jumătate de oră, cu pacienta trează, fără tăieturi, fără anestezie.”, a menționat doctorul Rareș Nechifor.

Peste 2 milioane de femei din România sunt diagnosticate cu fibrom uterin, iar pentru acest diagnostic există două cauze: pe fond genetic, deoarece fibroamele sunt celule musculare ce prezintă o modificare genetică sau din cauza echilibrului hormonal, un exces de estrogen. 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.