Drăgaica 2023 sau Sânzienele 2023: Pe ce dată pică sărbătoarea și ce nu este bine să faci în această zi

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 18 feb 2024, 03:40

Când pică Sânzienele 2023 sau Drăgaica

Sursa: freepik.com

Când pică Sânzienele 2023 sau Drăgaica? Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sânziene. 

Sânzienele 2023. În calendarul popular, data de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sânziene sau Drăgaica. Superstiția spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. 

Când pică Sânzienele 2023 sau Drăgaica

Sânzienele 2023 sau Drăgaica. Cunoscută în popor și cu denumirea de Drăgaica sau Sânziene, data de 24 iunie marchează în calendarul ortodox sărbătoarea Nașterii Sfântului Ion Botezătorul, fiul preotului Zaharia și al Elisabetei.

Acesta este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului. 

Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau. 

Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfantului Ioan Botezatorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar.

Cel mai probabil, denumirea este preluată de la Sancta Diana, zeița silvestră. 

Citește și: Ce se întâmplă dacă speli rufe de Sânziene 2022. Iată ce nu ai voie să faci în ziua în care este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Ce sunt Sânzienele

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene și silvice, care își fac apariția pe pământ în noaptea dintre 23 si 24 iunie și au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum si însușiri de leac florilor, belșug în câmpii și fertilitate animalelor. Considerate, în general, drept niște zâne bune, ele generează și efecte adverse, pentru a-i pedepsi pe oamenii păcătoși. Dacă nu respecți cum se cuvine ziua lor, Sânzienele te pot pedepsi și pot aduce asupra ta boală și neputință.

Totodată, Sânzienele pot stârni vârtejuri și vijelii, pot aduce grindină și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros. 

Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabila vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Coronițele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nunta în vară, în cazul în care erau găsite dimineața acoperite de rouă.

Florile culese de Sanziene, așezate sub pernă în noaptea din 23 spre 24 iunie, le puteau ajuta pe fete să își vadă în vis viitorul soț. 

Citește și: Ce se dă de pomană de Sânziene 2022. Tradiția pe care toți credincioșii o respectă pe 24 iunie

Ce nu este bine să faci de Sânziene sau Drăgaica

În ziua de Sânziene nu se spală, nu se merge la câmp și nu se fac treburi casnice. Superstiția spune că cine lucrează în ziua de Sânziene va fi pocit, va înnebuni și va fi jucat de Drăgaice. 

În mod tradițional, în ziua de Sânziene, pe 24 iunie, fetele care vor să se căsătorească merg la cules de flori din care împletesc apoi coronițe. Aceste coronițe sunt aruncate apoi peste casă, iar dacă aceasta rămâne agățată și nu cade e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori și pentru a le pune sub pernă, sperând că noaptea își vor visa ursitul. 

Un alt obicei specific zilei de sânziene este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsăritul soarelui femeile se spală într-un râu iar mai apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. În acest fel vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme. Orice neîmplinire ar avea se va rezolva, iar cele care își doresc copii au mari șanse să rămână însărcinate, potrivit tradiții-superstiții.ro.