Dragobetele, se spune că este un duh poznaş şi capricios căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa. Este considerat patronul dragostei, al bunei dispoziţii, deschizător al primăverii şi fiu al Babei Dochia. Când se sărbătoreşte Dragobetele în 2021?
Ce reprezintă Dragobetele şi când pică în 2021
Dragobetele este patronul dargostei şi deschizătorul primăverii, de aceea el este întâmpinat cu flori. Tradiţia spune că fetele care nu sunt sărutate în această zi vor fi singure tot anul.
Dargobetele sau ziua îndrăgostiţilor la români, este sărbătorită pe 24 februarie. În acest an, Dragobetele va pica într-o zi de miecuri, în care majoritatea oamenilor merg la serviciu, însă, seara este un bun prilej de sărbătoare pentru cuplurile îndrăgostite.
Ce nu trebuie să faci în ziua de Dragobete, superstiții
Ziua de Dragobete reprezintă o zi a renaşterii naturii, în care totul capătă din nou viaţă după o iarnă grea şi geroasă, astfel, în această zi nu se sacrifică şi nu se cumpără animale.
Pentru că tradiţia spune că Dargobete este un duh capricios căruia trebuie să-i câştigi bunăvoinţa, pentru a nu-l mâhni în această zi nu trebuie să coşi, să speli, să cârpeşti sau să calci.
Singurul lucru permis în această zi este curăţenia în casă, ca anul care vine să fie plin cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.Se spune că trebuie să petreci în ziua de Dragobete şi să atingi măcar o persoană de sex opus, altfel nu vei fi doar singură, ci te va ocoli norocul tot anul.
Citeste si: Mesaje de dragoste pentru EL, de Valentine's Day 2021. Cum să-l impresionezi de Ziua Îndrăgostiților
Tradiţii şi obiceiuri de Dragobete
În dimineaţa de Dragobete, la ţară, fetele se îmbracă frumos şi pornesc prin văi şi lunci, culegând primele flori ale primăverii.
Cei din zonele de oraş, pot cumpăra brânduşe, viorele sau ghiocei pe care să îi agaţe la icoane.
Tradiţia mai spune că, florile uscate se aruncă pe o apă curgătoare în ziua de Sânziene ca toate relele să plece la vale odată cu ele.
Dacă, întâmplător, se nimerea să găsească și fragi înfloriți, florile acestora erau adunate în buchete ce se puneau, mai apoi, în lăutoarea fetelor, în timp ce se rosteau cuvintele:
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
"Flori de fraga Din luna lui Faur La toata lumea sa fiu draga Uraciunile sa le desparti”.
Tot de Dragobete, tinerii îmbrăcaţi în straie de sărbătoare culeg ghiocei pentru cǎ, după tradiţie, câţi ghiocei aduci acasǎ, atâţia pui de cloşcă vei avea în ogradǎ în timpul anului.
Se spune că, dacă eşti împreună cu cel pe care îl iubeşti în ziua de Dragobete, fie şi pentru câteva clipe, veţi fi împreună tot anul.Dacă eşti singură şi el este cel la care visezi, vorbeşte-i în această zi şi i se vor deschide ochii în privinţa ta.
Cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul. De asemenea, dacă vezi o pereche de păsări, vei fi iubită mereu, se ştie că multe specii de păsări îşi aleg perechea în această perioadă.
În dimineața zilei de Dragobete fetele și femeile tinere strângeau zăpadă proaspătă, o topeau și se spălau cu apa astfel obținută pe cap, crezând ca vor avea părul și tenul plăcute admiratorilor.
Deşi este o sărbătoare rurală la origini, Dragobetele a fost adus la oraş după ce Valentine's Day a fost importat din America. Pe vremuri, oamenii bătrâni ţineau aceasta zi pentru friguri şi alte boli.
Dragobetele era sarbatorit în unele locuri şi la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei şi primul deschizator de primavara.
Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 24 februarie Dragobetele sau Ziua Îndrăgostiților, cuplurile își împărtășesc iubirea prin gesturi mici și romantice.
Citeste si: Cadou de Ziua Indragostitilor pentru EA! Ce cadou să-i faci iubitei tale în această zi dedicată iubirii?