Drama ascunsă de regretatul Nicu Covaci. Mama solistului a fost ucisă cu sânge rece în urmă cu 32 de ani

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 03 aug 2024, 12:14

Nicu Covaci a murit.

Sursa: Facebook: Nicu Covaci

Nicolae Covaciu, cunoscut sub numele de Nicu Covaci, liderul și fondatorul legendar al formației Phoenix, a murit pe 2 august 2024 într-un spital din Timișoara, România, orașul său natal.

Născut pe 19 aprilie 1947, Nicu Covaci a lăsat o amprentă de neșters asupra muzicii românești, fiind recunoscut ca un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician de excepție.

Citește și: Nicu Covaci a murit la vârsta de 76 de ani. Anunțul trist a fost făcut de membrii trupei Phoenix

Drama neștiută trăită de Nicu Covaci

Nicu Covaci, liderul legendar al formației Phoenix, a fugit din România împreună cu trupa sa, dar a lăsat în urmă o tragedie personală de neimaginat.

Mama sa, singura care a știut despre planul de evadare, a fost brutal pedepsită după plecarea lui, potrivit Spynews. Nicu Covaci a povestit că, după ce s-a întors în țară, mama sa a fost tăiată în bucăți și i s-a dat foc, o atrocitate pentru care nu a putut găsi niciodată liniște.

Citește și: Vești proaste despre starea de sănătate a lui Nicu Covaci. Membrii trupei Phoenix au făcut tristul anunț: „Lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine”

Nicu Covaci a dezvăluit că, deși inițial nimeni din formație nu știa de planul de fugă, mama sa l-a ajutat să-i ascundă și să-i scoată din țară. Această aventură a avut consecințe tragice pentru ea. Artistul a declarat că vinovatul pentru moartea mamei sale nu a fost găsit nici până astăzi, iar în locul lui a fost închis un tânăr nevinovat. "După cinci ani de scandal, că nu găseau pe nimeni, au luat un băiat din gară, l-au pus acolo, a stat cinci ani în pușcărie.

Dacă era el, că-l știu, îl omoram eu. Dar nu era el", a spus Nicu Covaci, potrivit sursei menționate anterior.

Această tragedie a lăsat o cicatrice adâncă în sufletul lui Nicu Covaci, care nu și-a găsit liniștea niciodată, amintindu-și mereu de sacrificiul și suferința mamei sale.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Cine a fost Nicu Covaci

De la o vârstă fragedă, Nicu Covaci a început să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbi străine, învățând franceza, germana și engleza. Autodidact, a învățat să cânte la muzicuță înainte de a lua lecții de chitară. Educația sa a continuat la secția germană a școlii primare, apoi la secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și, în final, la Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Citește și: Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a murit la vârsta de 76 de ani: Acesta suferea de grave probleme de sănătate

În 26 octombrie 1976, Nicu Covaci a părăsit România, stabilindu-se inițial în Olanda, apoi în Germania și, în cele din urmă, în Spania. Chiar și în exil, a continuat să promoveze muzica și cultura românească, devenind un simbol al libertății și al rezistenței împotriva regimului comunist.

Trupa Phoenix, sub conducerea sa, a revoluționat muzica rock românească, combinând elemente tradiționale folclorice cu rock-ul modern. Piese precum „Nunta”, „Mugur de fluier” și „Andrii Popa” au devenit imnuri ale unei generații și au consolidat statutul trupei Phoenix ca una dintre cele mai importante formații din istoria muzicii românești.

Nicu Covaci va fi amintit nu doar pentru contribuțiile sale artistice, ci și pentru curajul și determinarea sa de a lupta pentru libertate și de a inspira generații întregi de artiști și iubitori de muzică. Moștenirea sa muzicală și culturală va rămâne veșnic vie, marcând o epocă și continuând să inspire și să influențeze.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.