Născut pe 19 aprilie 1947, Nicu Covaci a lăsat o amprentă de neșters asupra muzicii românești, fiind recunoscut ca un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician de excepție.
Citește și: Nicu Covaci a murit la vârsta de 76 de ani. Anunțul trist a fost făcut de membrii trupei Phoenix
Drama neștiută trăită de Nicu Covaci
Nicu Covaci, liderul legendar al formației Phoenix, a fugit din România împreună cu trupa sa, dar a lăsat în urmă o tragedie personală de neimaginat.
Nicu Covaci a dezvăluit că, deși inițial nimeni din formație nu știa de planul de fugă, mama sa l-a ajutat să-i ascundă și să-i scoată din țară. Această aventură a avut consecințe tragice pentru ea. Artistul a declarat că vinovatul pentru moartea mamei sale nu a fost găsit nici până astăzi, iar în locul lui a fost închis un tânăr nevinovat. "După cinci ani de scandal, că nu găseau pe nimeni, au luat un băiat din gară, l-au pus acolo, a stat cinci ani în pușcărie. Dacă era el, că-l știu, îl omoram eu. Dar nu era el", a spus Nicu Covaci, potrivit sursei menționate anterior.
Această tragedie a lăsat o cicatrice adâncă în sufletul lui Nicu Covaci, care nu și-a găsit liniștea niciodată, amintindu-și mereu de sacrificiul și suferința mamei sale.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cine a fost Nicu Covaci
De la o vârstă fragedă, Nicu Covaci a început să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbi străine, învățând franceza, germana și engleza. Autodidact, a învățat să cânte la muzicuță înainte de a lua lecții de chitară. Educația sa a continuat la secția germană a școlii primare, apoi la secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și, în final, la Institutul de Arte Plastice din Timișoara.
În 26 octombrie 1976, Nicu Covaci a părăsit România, stabilindu-se inițial în Olanda, apoi în Germania și, în cele din urmă, în Spania. Chiar și în exil, a continuat să promoveze muzica și cultura românească, devenind un simbol al libertății și al rezistenței împotriva regimului comunist.
Trupa Phoenix, sub conducerea sa, a revoluționat muzica rock românească, combinând elemente tradiționale folclorice cu rock-ul modern. Piese precum „Nunta”, „Mugur de fluier” și „Andrii Popa” au devenit imnuri ale unei generații și au consolidat statutul trupei Phoenix ca una dintre cele mai importante formații din istoria muzicii românești.
Nicu Covaci va fi amintit nu doar pentru contribuțiile sale artistice, ci și pentru curajul și determinarea sa de a lupta pentru libertate și de a inspira generații întregi de artiști și iubitori de muzică. Moștenirea sa muzicală și culturală va rămâne veșnic vie, marcând o epocă și continuând să inspire și să influențeze.