Populatia Chinei atinge 1,3 miliarde de persoane, cea mai mare dintre toate statele lumii. Pentru a limita cresterea populatiei si pentru a rezolva problemele sociale, economice si de mediu declansate de aceasta, guvernul chinez a introdus politica "un cuplu, un copil" in 1979. Conform acesteia, cuplurile din mediul rural nu au dreptul sa aiba mai mult de un copil, decat daca primul e fata, sau are probleme de sanatate, in timp ce cuplurile din mediul urban nu pot face un al doilea copil decat in cazul in care nici mama, nici tatal nu mai au frati sau surori.
Li Xue s-a nascut in China, acum 20 de ani, relateaza cnn.com. Parintii ei mai au o fiica, cu opt ani mai mare, asa ca nasterea lui Xue incalca celebra politica "un cuplu, un copil", impusa de autoritatile chineze. in cazuri de acest gen, parintii trebuie sa plateasca o amenda substantiala, calculata in functie de venituri, iar accesul copilului la educatie si la sistemul sanitar se face contra cost.
Bai Xiuling, fosta muncitoare la o fabrica din China, a nascut-o pe Li Xue in 1993. Mama are un picior afectat de poliomielita din copilarie si spune ca un al doilea copil ar putea sa o ajute la batranete."Ma
tot intreba de ce ea nu se poate duce la scoala, in timp ce toti ceilalti copii merg. N-am stiut ce sa-i raspund, ii tot repetam ca e al doilea copil", a spus mama ei.Fata si-a dorit mereu sa invete, asa ca a imprumutat carti de la biblioteca folosind legitimatia surorii ei mai mari, careia i-a revenit si datoria de profesor. Xue nu are acces nici la sistemul sanitar, asa ca de fiecare data cand a avut nevoie de medicamente, mama sau sora mai mare au trebuit sa mearga la spital in locul ei.
( sursa Mediafax)Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi