Drumul cafelei de la culegerea fructelor pana la obtinerea boabelor

Author: Bogdan Mihai

Consumam cafea in fiecare dimineata, ne face placere sa ii simtim savoarea si nu ne imaginam nicio clipa cum ar fi sa incepem ziua altfel. Boabele de cafea, maronii si bine prajite, reusesc sa ne ofere mai multa energie si sa ne bucure zi de zi.

Istoria cafelei a inceput demult, acum mai bine de 1000 de ani, atunci cand oamenii au inceput sa o consume, initial ca medicament, iar ulterior de placere. Avicenna este cel care considera faptul ca aceasta bautura energizanta are o putere vindecatoare, iar ulterior alte persoane au sustinut faptul ca aceasta ar avea chiar si puteri mistica. Cu timpul, cafeaua a inceput sa cucereasca lumea, pornind din regiunea Kaffa Etiopia, acolo unde se considera ca aceasta a fost descoperita prima oara, ajungand ulterior pe toate continentele.

Arborele de cafea- Ce este si cum se dezvolta?

Arborele de cafea face parte din familia Rubiacee si creste in regiunile calduroase, in mod special in cele tropicale, acolo unde sunt ploi abundente si temperaturi de circa 18-22 grade Celsius.

Arborele de cafea se cultiva atat in zone de deal, cat si de munte, pornind de la altitudini de 200 m si ajungand uneori chiar si pana la 2000 de metri.

Cafeaua cultivata la altitudini mai mare este foarte buna, avand o aroma puternica.

Arborele de cafea se dezvolta normal, avand nevoie de un sol bine lucrat si de ingrasaminte specifice zonei. Pentru ca procesul de culegere a boabelor de cafea sa nu fie unul dificil, arborii se taie cu regularitate, pentru a nu atinge inaltimi foarte mari.

Un arbore de cafea are forma unui con si este mereu de culoare verde. Dintr-un arbust tanar, poti obtine circa 400 grame de cafea prajita. Acesta face flori albe, sub forma de ciorchine, ce au un miros destul de puternic, asemanator celui de iasomie.

Specii de cafea existente in lume

In lume exista peste 80 de soiuri de cafea. Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype sunt cultivate in scop industrial.

Arabica este cea mai cunoscuta cafea din lume, fiind si cea mai apreciata.

Aceasta este originara din Africa si a ajuns sa faca inconjurul lumii, gratie gustului sau deosebit.

Cafeaua Robusta a aparut pentru prima oara in bazinul Congo, are un gust bun si este rezistenta la daunatori.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Cafeaua Liberica este originara din Africa, din regiunea Liberia. Aceasta creste repede si este rezistenta la boli. Cu toate acestea, este considerata de calitate inferioara comparativ cu Arabica.Cafeaua Maragogype reprezinta o combinatie intre

cafeaua Arabica si Liberica si are un gust deosebit.

Fructele de cafea- Ce trebuie sa stii despre acestea

Fructele de cafea seamana destul de mult cu ciresele, fiind alcatuite din pulpa, tegument si bob curat. Acesta are culoarea verde in interior, fiind acoperit cu un strat subtire de culoare argintie. In interiorul acestor fructe puteti gasi mai multe boabe de cafea sau unul singur, numit Caracoli, aceasta situatie fiind des intalnita, mai ales in randul arborilor batrani.

Prelucarea boabelor de cafea

Gustul bun al cafelei apare atunci cand boabele sunt prajite, acesta fiind un aspect care tine de prelucrarea boabelor. Dupa ce sunt culese din arborele de cafea, boabele parcurg diverse etape de transformare, pentru ca la final sa permita obtinerea unei cafele cu gust desavarsit din boabe sau capsulele de cafea de la Kafune.

Prin prajilea cafelei se vor elibera uleiurile eterice din boabe, iar acest lucru va determina o aroma, un parfum si o savoare aparte in cazul cafelei. Prajirea cafelei se face cu ajutorul unor mecanisme industriale, cafeaua fiind transformata in produsul pe care il cunoastem cu totii in doar 20 de minute.

Prin prajire, boabele de cafea isi schimba culoarea, in functie de temperatura la care este setata aceasta operatiune. De exemplu, la 100 grade Celsius, boabele de cafea vor avea o culoare bruna, iar volumul lor se va mari. Cu toate acestea, temperatura optima pentru prajire este de 200-250 grade Celsius, atunci cand boabele de cafea incep sa aiba o tenta de brun inchis.

Exista si varianta de prelucrare a boabelor de cafea prin metoda uscata, aceastafiind o solutie mai ieftina pentru producatori. Boabele de cafea sunt lasate la soare, pentru a se usca bine. Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume si are scopul de a ne ajuta sa fim mai energici, mai veseli si mai relaxati in fiecare zi.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.