Duminică, 3 decembrie, este sărbătorit Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica: Rugăciunea grabnic ajutătoare a Sfântului

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 dec 2023, 16:00

Sfântul Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica este sărbătorit pe data de 3 decembrie.

În calendarul creștin ortodox, ziua de 3 decembrie strălucește cu lumina spirituală a Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și a Sfântului Prooroc Sofonie. Această dată devine un prilej de sărbătoare și învățătură, în care credincioșii se roagă și reflectează asupra vieților acestor sfinți, călăuziți de valorile bogate ale tradiției ortodoxe. Astfel, în fiecare an, calendarul liturgic aduce în prim-plan personalități duhovnicești care iluminează calea credincioșilor, oferindu-le exemple de sfințenie și devotament.

Cine a fost Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

În data de 3 decembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și pe Sfântul Prooroc Sofonie. Această zi marchează nu doar amintirea acestor sfinți, ci și momente importante în istoria spirituală a Bisericii și a credincioșilor.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica s-a născut în anul 1730 într-o familie din Salistea Sibiului.

La vârsta de 19 ani, ajunge în Țara Românească și intră în slujba mitropolitului grec Rosca din București. O etapă semnificativă în viața sa o reprezintă anul 1750, când ajunge împreună cu acest arhiereu la Muntele Athos. Aici, primește treapta diaconiei în Mănăstirea Vatoped și devine ucenicul renumitului părinte Paisie Velicicovschi, stareț al Mănăstirii Vatoped.

Citește și: Cele mai importante sărbători din calendarul ortodox în decembrie 2023. Lista completă

După o perioadă petrecută la Sfântul Munte, Cuviosul Gheorghe revine în Moldova și apoi trece în Țara Românească. Sub îndrumarea Mitropolitului Grigorie al II-lea, el revigorează viața în schitul Cernica, total părăsit de trei decenii. În doar cinci ani, reface vatra monahală și adună în jurul său 103 ucenici.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Fructele muncii sale la Cernica au condus la încredințarea și conducerii Mănăstirii Căldărușani în 1793. Cu responsabilitatea dublă, el conduce ambele mănăstiri până la moartea sa în decembrie 1806, fiind recunoscut pentru rânduielile monahale după tradiția athonito-paisiană.

Într-o ședință din octombrie 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea Cuviosului Stareț Gheorghe, sărbătorit la 3 decembrie. Astfel, credincioșii au ocazia să-l cinstească și să se roage cu smerenie la această personalitate duhovnicească.

Tot azi este sărbătorit și Sfântul Prooroc Sofonie

În aceeași zi, Biserica Ortodoxă îl cinstește și pe Sfântul Prooroc Sofonie, care, din muntele Savarata, a proorocit despre dărâmarea Ierusalimului, venirea lui Hristos și întoarcerea neamurilor la El. Sărbătorirea acestor sfinți aduce lumină și învățături duhovnicești în viețile credincioșilor, oferind modele de sfințenie și devotament.

În rugăciunea către Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, credincioșii găsesc un îndemn la smerenie și credință, recunoscând contribuția sa la învierea spirituală a mănăstirilor și a credincioșilor pe care i-a călăuzit.

Astfel, această zi devine un prilej de reflectare asupra valorilor duhovnicești și a tradiției bogate a Bisericii Ortodoxe.

Citește și: Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit în calendarul ortodox pe 30 noiembrie 2023: Ce este bine să faci în această zi sfântă

Rugăciunea grabnic ajutătoare către Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

„Pe cinstitorul de Dumnezeu şi mult nevoitorul Părintele nostru Gheorghe să-l lăudăm după cuviință, căci acesta, prin multă osteneală şi nevoințe călugărești, de Împărăţia cea cerească s-a învrednicit de la Hristos Dumnezeu. Pentru aceasta, cu smerenie şi cu credinţă, să-i cântăm din adâncul sufletului: Bucură-te, Cuvioase Părinte Gheorghe, mult nevoitorule!”