Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, azilele groazei

Author: Diana Tilă
Actualizat: 17 iul 2023, 23:20

Emisiunea de reportaje “Asta-i România!” ne invită să urmărim, duminică, de la ora 14:30, un subiect extrem de sensibil și dureros: azilele de bătrâni transformate în lagăre.

Echipa emisiunii “Asta-i România!” ne oferă, de data aceasta, imaginea unei Românii schilodite, sărăcite, înfometate. Scandalul azilelor tranformate în lagăre înfioară o țară întreagă. În spatele acestei rușini naționale se ascund oameni suspuși, dornici să se îmbogățească din chinurile și suferințele celor care au rămas singuri pe lume.

Citește și: Oamenii munților, singuri în paradis! Sunt cei care trăiesc doar cu ce le dă pământul și Dumnezeu! Iată povestea impresionantă de viață a soților Hiriștea, doi bătrâni care își duc amarul într-un cătun din Munții Gilăului

Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, azilele groazei

Bătuți de luni până duminică, șapte zile din șapte, cu sfârșiturile de săptămână transformate în apogee ale durerii, cu vânătăi și răni până la os, în paturi acoperite de ploșnițe, stropiți cu insecticide, înfometați, batjocoriți, nespălați, bolnavi, sedați – așa erau ,,îngrijiți" bătrânii din trei aziluri transformate în lagăre de exterminare, pentru care statul plătea însă sume consistente.

Mai grav este că cei care au avut curajul să sesizeze abuzurile nu numai că nu au fost băgați în seamă de către instituțiile abilitate, dar au primit și amenințări.

Întregul chin avea ca scop obținerea de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept. Pe langa drama umană inimaginabilă, prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.  Un întreg lanț al complicității în care s-au prins funcționarii statului român, cei responsabili și plătiți să aibă grijă de oamenii din centre, angajații protecției sociale care s-au făcut scut în jurul

”boșilor” deveniți peste noapte proprietari de azile, se arată în referatul cu propunerile de arestare făcut de procurorii DIICOT, document de peste 600 de pagini.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Noi descoperiri despre ,,azilele groazei": 11 unități au fost închise iar activitatea altor 25 a fost suspendată, la nivel național

De ce doar procurorii și jurnaliștii au avut ochi pentru orori? De ce asistența socială nu a găsit nimic în neregulă? Ce a făcut asistența socială din Voluntari, de câte ori a venit în control și de ce nu a raportat nereguli? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care echipa emisiunii caută răspunsuri, de la persoanele în drept și de la instituțiile statului abilitate, duminică, la “Asta-i România!”.

Nu ratați duminică, de la ora 14:30, o ediție document a emisiunii “Asta-i România!”, prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.