Duminică, de la ora 14:30, la „Asta-i România!”, Calafat: trecut uitat, viitor furat

Author: Ana Filip
Actualizat: 25 mar 2022, 19:41

Nu pierdeti o nouă ediție “Asta-i România!”, duminică de la ora 14:30, prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.

Duminică, de la ora 14:30, emisiunea „Asta-i România!” atrage atenția asupra unei situații cutremurătoare din țară noastră. Orașe întregi se zbat în sărăcie, Sudul României este jos, și la propriu, și la figurat, iar cel mai bun exemplu este Calafatul. Altădată, un pol industrial, astăzi orașul de pe Dunăre este fantomatic, după ce un sfert de populație a plecat în pribegie, pentru o <pâine> mai bună. Din opt fabrici au mai rămas ruinele, portul este aproape pustiu, iar din blocurile gri iese fum, pentru că oamenii trăiesc aici ca la țară, după ce sistemul de sistemul de termoficare a fost și el pus la pământ.

Duminică, de la ora 14:30, la „Asta-i România!”, Calafat: trecut uitat, viitor furat

Calafat, unul dintre orașele fantomă ale României, nu mai este demult ceea ce a fost, unul dintre orașele fruntașe ale țării. Din furnicarul de altădată cu opt fabrici în care munceau mii de oameni, astăzi n-au mai rămas decât pustiul și ruinele. Sărăcia și-a făcut culcuș aici și a stins, parcă, orice licăr de speranță.

Oamenii care au rămas aici, măcinați de griji, resemnați, se chinuie să trăiască de o zi pe altă și nu trag nădejde că va mai ieși soarele și pe strada lor.

80 de blocuri și peste 3.500 de apartamente sunt în orașul de la malul Dunării, și în toate se trăiește ca la țară. De 12 ani Calafatul a rămas fără încălzire în sistem centralizat, după ce rețeaua de termoficare a ajuns la fier vechi. De atunci, oamenii au ajuns să-și taie lemnele sub balcon și să se încălzească la sobă din sufragerie. Cine nu are sobă, se încălzește la butelie sau cu ajutorul unei centrale electrice. Așa ajung mulți ca într-o luna de iarnă să-și lase tot venitul pe o singură factură.

Tot duminică, la “Asta-i România!” aflăm că există locuri peste care timpul nu trece, și încă mai avem în jurul nostru oameni desprinşi din file de poveste.

Într-un sat din Sălaj o bunică, în vârstă de 97 de ani, trăieşte într-o bojdeucă atât de veche, încât nimeni nu știe anul în care a fost contruită. Casa făcută din lemn, pământ și paie, considerată monument istoric, este cea mai de preț avere a bătrânei care trăiește în ea, de aproape un secol.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Nu ratați o nouă ediție “Asta-i România!”, duminică de la ora 14:30, prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.

Citeste si: Moții care își duc traiul într-un tărâm de poveste supranumit „Palma lui Dumnezeu”! Iată cum trăiesc sătenii ascunși de lume, în muntii Șureanu!

Citeste si: Tatăl care își crește singur cei 6 copii, ajutat de oamenii cu suflet mare: ”Nu mă așteptam”