Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Cel mai tânăr și iscusit cizmar din Țara Oașului

Autor: Diana Tilă

Emisiunea de reportaje “Asta-i România!” ne invită duminică, de la ora 14:30, în Țara Oașului, la Certeze.

Duminică, de la ora 14:30, emisiunea de reportaje „Asta-i România!” ajunge în Țara Oașului, la Certeze, considerată a fi cea mai bogată localitate din România, acolo unde vom pași în atelierul familiei Ciocan, cei care au încălțat cu cizme domnești aproape toată regiunea.

Citește și: Povestea familiei cu șapte copii care s-a salvat de sărăcie prin muncă! Cum au reușit să devină din cerșetori, niște gospodari adevărați

Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Cel mai tânăr și iscusit cizmar din Țara Oașului

Țara Oașului este, poate, singurul loc din România în care modernismul n-a reușit să șteargă tradiția, iar la zile de sărbătoare, nunți, petreceri, oamenii îmbracă hainele populare și se bucură împreună, iar din mâinile iscusite ale membrilor familiei Ciocan, mama Maria, tatăl Vasile și fiul Raul, ies, de-a lungul anilor, minunatele încălțări care completează perfect portul popular al acestora.

Cizmăria este meșteșugul pe care Raul, tânărul de 23 de ani, l-a moștenit de la tatăl său, din pasiune și dorința de a continua tradiția familiei. Raul a început de la o vârstă fragedă să își ajute tatăl la atelier, cu croitul, cu măsuratul, iar după școală el venea în atelier și ”fura meserie”.  

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Și astăzi, oșenii plecați în străinătate își comandă încălțările tradiționale pentru nunțile impresionante, de la familia Ciocan. Totul se lucreză manual iar iscusința și migala prin care este prelucrată fiecare bucată de piele ajung să ia forma unei cizme strașnice, perfecte pentru cel care o comandă.

Citește și: Povestea fascinantă a tânărului care și-a deschis propriul muzeu etnografic. Cum a reușit Liviu Olteanu să readucă la viață o casă din anii 1900

Tot duminică, la „Asta-i România!”, îl vom cunoaște pe Ionuț Matei, un tânăr care, după ani de zile a renunțat la tot ce realizase în Elveția și a ales să revină acasă, în România. Aici se simte cel mai bine și este fericit pentru că muncește pentru el, la ferma de vaci în care și-a investit toți banii și experiența câștigate în stăinătate.

Nu ratați duminică, de la ora 14:30, o nouă ediție „Asta-i România!”, emisiune prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.