Echipa “ Asta-i România! ” ajunge în Hunedoara, județul cu cele mai multe „sate fantomă” și locuri ascunse de civilizaţie, ţinute în viaţă de o mână de oameni. Bătrâni și singuri, cu chipuri de sfinți desprinși parcă din icoane, aceștia sunt dornici să vadă chip de om, să-i dea binețe și să îl așeze la masă, sa împartă cu el pâinea și poveștile de viață.
Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”
Undeva la hotarul dintre Țara Hațegului și Ținutul Pădurenilor se află un cătun fermecător de munte, Striminosu, pe care oricât l-ai cauta pe hartă sau pe GPS, nu îl vom găsi niciodată. Aici îi intalnimpe soții Armie, George, în vârstă de 84 de ani, și Victoria, 76 ani, care trăiesc împreună … singuri, așa cum au fost toată viața, la bine și la rău. Acum, la anii bătrâneții, sunt neputincioși și încercați de soartă, dar senini la chip și binevoitori să vadă străini la poartă.
Singuri precum cucul într-un loc peste care timpul pare că a uitat să mai treacă, așa îi găsim pe cei doi bătrâni, Nea Armie și Nana Victoria, ultimii oameni care mai animă ulițele cătunului Striminosu. Îşi amintesc cu drag de vremurile de când satul încă fremăta de viaţă. Nea Armie era cunoscut drept unul dintre cei mai buni tâmplari din Ţinutul Pădurenilor. O viață întreagă au trăit în locurile astea, au crescut împreună, au muncit din greu și au ridicat case cu gândul să-și țină aproape copiii.
Dumnezeu le-a dat doi băieți, dar de niciunul nu au parte acum la bătrânețe. Unul s-a stins din viață, altul s-a dus peste mari și țări.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, lumina speranței
Acolo, printre străini, nepoții le cresc fără să le știe mângâierea sau îmbrățișarea, iar acasă bunicii se topesc de dor. Singurele care le mai umplu zilele pustii sunt animalele, cea mai mare avere a lor.
Urmăriți un material impresionant “Asta-i România!”, emisiune prezentată de Mihai Ghiță, duminică, de la ora 14:30, la Kanal D.