Duminica de Rusalii 2023. Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile pică în fiecare an într-o zi de duminică, anul acesta fiind celebrată la data de 4 iunie și în popor mai este cunoscută ca și Duminica Mare sau Cincizecime. Iată tradițiile pe care trebuie să le respecți în această zi.
Citește și: Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
Tradiții românești pe care trebuie să le respecți în această zi
Duminică, 4 iunie, creștinii sărbătoresc Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, moment ce comemorează astfel pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos și se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. În această zi se crede că s-a auzit un tunet deasupra mulțimii adunate la Ierusalim, astfel, Sfântul Duh s-a pogorât peste toți cei 70 de ucenici și cei 12 apostoli, aceștia începând să vorbească toate limbile pământului.
Toți oamenii ce au luat parte la acest eveniment bizar au crezut că au înnebunit, atunci când Sfântul Apostol Petru le-a vorbit, reușind astfel să convertească 3.000 de persoane le creștinism. Din acest motiv, credincioșii respectă anumite tradiții specifice zilei de Rusalii, în funcție de regiunea din care fac parte.
În funcție de regiunile din țară, Rusaliile sunt sărbătorite diferit, în Moldova și Transilvania se sărbătoresc timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, timp de 7 zile, iar în Banat, acestea se celebrează 8 zile.
Credincioșii trebuie să aducă în ziua de Rusalii crenguțe de tei și nuc pentru a fi sfințite, urmând ca acestea să fie folosite prin casă, în jurul icoanelor, ferestrelor, pentru a alunga spiritele rele.Crenguțele de tei și nuc sunt înlocuite în unele părți ale țării cu leuștean, usturoi și pelin, ce se pun în sân sau în buzunare pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de Iele.
În Ardeal se practică „udatul nevestelor” în ziua de Rusalii, pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase tot restul anului, dacă sunt stropite cu apă.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În această zi există și foarte multe activități pe care nu trebuie să le facem pentru a ne feri de spiritele rele, mai exact nu trebuie să mergem la câmp, pentru că se spune că ielele te pot prinde, motiv pentru care nu trebuie nici să mergem în locuri întunecate sau în vie. De Rusalii nu e bine să ne certăm cu alte persoane deoarece se crede că astfel vom avea probleme de sănătate și nu trebuie să mergem la scăldat deoarece sunt șanse mari de înec.
Citește și: Mesaje pentru Moșii de vară 2023: „Să aprindem o lumânare de Sâmbăta Morților pentru cei plecați dintre noi”
Ce nume se sărbătoresc de Rusalii?
La data de 4 iunie, în ziua de Rusalii, oamenii ce poartă numele Roxana, Rusalin, sau Ruxandra își sărbătoresc onomastica. Roxana vine din slavă și înseamnă sclipire sau strălucire, însă aceasta nu este singura însemnătate pe care acest nume o are, acesta fiind un nume deviat din numele grecesc Rhōxanē, nume ce în latină este Roxana, mai exact numele pe care soția lui Alexandru cel Mare l-a avut.
Iată o listă de urări pentru sărbătoritele din această sfântă zi:
- „Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunata si un an plin de realizări. La multi ani înfloritori!”
- „De ziua ce-ți surâde-n prag Si-i porți frumosul nume, Eu îți doresc tot ce-i mai drag Si mai frumos pe lume”.
- „Din adâncul sufletului îți doresc ca anii ce se scurg să treacă precum razele soarelui mângâie o trestie umedă și bătută de vânt, precum iubirea alină sufletele suferinde. Să fii fericită și mereu însoțită de cei care merită să te iubească. La mulți ani!”
- „Ne face deosebită plăcere să-ți transmitem, cu prilejul zilei numelui, urări călduroase de sănătate, liniște sufletească și bucurie, ție și celor ce-ți sunt dragi. La Mulți Ani!!”
- „La mulți ani! Norocul să îți zâmbească în fiecare zi, sănătatea să te acopere și fericirea să-ți mențina zilnic zâmbetul pe buze!”
- „Din adâncul sufletului îți doresc ca anii ce se scurg să treacă precum razele soarelui, ce mângâie o trestie umedă și bătută de vant, precum iubirea, ce alină sufletele suferinde. Să fii fericită și mereu însoțită de cei care merită să te iubească. La mulți ani!”
- „Cu ocazia zilei onomastice îți doresc multă sănătate, numai realizări și bucurii alături de cei dragi. La mulți ani!”
- „La mulți ani! Să ai puterea să faci lumea mai bună și să fericești pe toți în jurul tău cu bunătatea ta, dragostea ta și cu frumusețea sufletului tău!”
- „Ziua numelui să fie luminoasă și să se prelungească în multe altele aducătoare de bucurii! La mulți ani!”
- „La mulți ani! Norocul să îți zâmbească în fiecare zi, sănătatea să te acopere și fericirea să-ți mențină zilnic zâmbetul pe buze!”
Citește și: Sărbătoare 3 iunie 2023: Ce sfânt e prăznuit în Sâmbăta Rusaliilor?
Sursa: antena3.ro, ego.ro