Duminica, la “Asta-i Romania!” Tineri care readuc speranța in satele românești

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 09 dec 2022, 15:21

Duminica aceasta, de la ora 14:30,în  emisiunea “Asta-i România!”, prezentata de Mihai Ghita, il vom cunoaște Iulian Pănescu, omul care salveaza nu doar vieti pe munte, ci si locuri.

 Salvamontist de o viata, sibianul a transformat o stana veche din Marginimea Sibiului intr-o cabana unica in zona.

Citește și: Kanal D, lider absolut de audiență cu emisiunea de reportaje “Asta-i România!”

Duminica, la “Asta-i Romania!” Tineri care readuc speranța in satele românești

In vremea pandemiei, cand toata lumea statea in casa si punea banii la ciorap, el a ales sa investeasca toate economiile si toata munca intr-un vis – acela de a transforma o stana veche din varf de munte intr-o cabana pentru toti cei care simt

ca el. Un loc de poveste in care oricine e binevenit, singura conditie este aceea sa iubeasca muntele.

Drumul pana la cabana este unul anevoios, de jos, din Raul Sadului,  pana sus in varful muntelui Cindrel. Este un drum pe care Iulian si toti prietenii lui il fac la picior chiar si de doua ori pe zi. Privelistea, insa, merita tot efortul. Turistii pot cuprinde cu privirea Alpii Transilvaniei, Varful Negoiu si pot vedea cum rasare soarele peste Fagaras.

Citește și: Duminică, la “Asta-i România!”, reportaj cu “leneșii de lux”, din comuna cu cei mai mulți asistați sociali din țară

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Intr-o lume pierduta in modernism inca se mai gasesc oameni care simt energia acestor locuri, iar Iulian Panescu este unul dintre ei. El  si comunitatea de iubitori ai muntelui din jurul sau promoveaza turismul curat, facut cu ruscascul in spate, cu creste batute la pas, in bocanci si nu cu ATV-uri sau la volanul masinilor de teren.  Ani la rand a trecut pe potecile de munte, a cunoscut ciobanii care urcau cu oile la munte si a facut  popas la stane.

Asa a ajuns sa le cunoasca pe indelete obiceiurile si modul de viata, desprins parca din alte timpuri, pe care vrea sa le pastreze si sa arate lumii ca inca avem ceea ce altii au pierdut demult.

Astfel a ajuns, intr-un timp record a ajuns sa transforme o stana veche intr-o cabana montana –unica in zona. Reconditionarea a durat un an si a presupus un efort colosal.

N-a fost singur, ci a reusit sa stranga in jurul lui sute oameni. Sute de voluntari au carat pe munte materiale si au muncit cot la cot pentru ca acest vis sa devina realitate.

Casuta e un loc in care se depana amintiri, se leaga prietenii, se spun povesti si se canta in jurul focului. E un loc al celor care iubesc muntele cu tot sufletul si care iau la pas culmile.

Nu ratați o ediție de colectie  "Asta-i România", prezentată de Mihai Ghiță, duminică, începând cu ora 14:30, la Kanal D.