Duminică, la “Asta-i România!” - un vis îndepărtat pentru un cătun izolat din Romania

Author: Oana Picerea

Duminica, la “Asta-i Romania!”, difuzata la 14:30, la Kanal D, reporterii emisiunii va prezinta povestea locuitorilor dintr-un pitoresc cătun din Munții Buzăului, cu case vechi și ulițe înghițite de vegetație, o comunitate curajoasă își menține strâns legătura cu rădăcinile adânc înfipte în pământul străbunilor.

Deși locuiesc într-un colț binecuvântat de Dumnezeu, străbătut de izvoare reci și curate, locuitorii sunt nevoiți să parcurgă un drum lung și dificil pentru a obține o picătură de apă. În special vârstnicii, bolnavii și cei singuri trăiesc cu teama că nu vor mai apuca ziua în care apa potabilă va ajunge și la ei în sat.

Un vis îndepărtat pentru un cătun izolat din Romania

Un astfel de exemplu este Nea Ion, un bătrân bolnav și împovărat, care nu are altă opțiune decât să bată drumul blestemat în fiecare zi în căutarea unei picături vitale de apă. Cu greu reușește să umple bidoanele, iar eforturile îi epuizează și ultimele puteri, la fel cum și fântânile din zonă au fost epuizate. Cu mare dificultate, Nea Ion își încarcă bidoanele în căruț și se întoarce acasă.

Citește și: Noi știm ce mai mâncăm? Țăranii se tem că scandalul roșiilor stropite cu substanțe toxice îi aruncă în faliment și spun că deja clienții ii evita atunci când vin în piețe

În modesta sa locuință, bărbatul se luptă cu amarul vieții sale. Coloana sa este sfărâmată, iar puterile îi slăbesc de la o zi la alta. A îmbătrânit singur în aceste locuri, unde numai sălbăticiunile și buruienile își găsesc adăpost.

Tot ce își dorește acum este o fântână și un bec la poartă.

La cei 83 de ani, Tanti Aurica se află într-o stare mai bună decât mulți alții mai tineri. Ea este ruda cu Nea Ion și se ajută reciproc. Munca de dimineață până seara este un stil de viață pentru ea, pentru că știe că, în caz contrar, ar muri de foame, având doar bruma de bani primită de la stat.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

 Continuând pe ulița principală a cătunului, în dreptul unei case țărănești găurite până la temelie, vom întâlni cea mai chinuită bătrână din sat. Soțul ei a murit într-un incendiu, iar din cei 5 copii, doar doi au rămas, plecând acum departe. Bolnavă și singură, femeia abia se descurcă.

Câteva case mai încolo, pe o uliță înghițită în întregime de pădure, se aud glasurile unor femei revoltate. Acestea s-au adunat împreună, pline de furie din cauza primarului care "domnește" în comuna Vintilă Vodă și care pare că nu face nimic pentru a aduce apa în satul lor. Aceste femei au muncit în străinătate, fie ca îngrijitoare, fie în restaurante, pentru a obține o viață mai bună, iar acum s-au întors acasă pentru a avea grijă de părinții lor în vârstă și bolnavi.

Au investit toți banii câștigați în străinătate sperând să-și facă viața mai ușoară, dar tot la lighean au ajuns.

Sătenii au fost uitați de lume și ignorați de autorități, iar acum nu mai au speranțe că vor avea vreodată apă în curtea lor. Au îmbătrânit batând drumul până la fântâna cea mai apropiată, acolo unde primarii ajung doar atunci când au nevoie de voturi.

In editia de duminica a emisiunii "Asta-i Romania!", difuzata la ora 14:30, la Kanal D va prezentam povestea tristă a acestei comunități izolate și lipsite de acces la apă potabilă.