Duminica Tuturor Sfinților 2023: Pe ce dată se sărbătorește și ce semnificație are această zi?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 mar 2024, 01:25

Duminica Tuturor Sfinților este o sărbătoare creștin ortodoxă care se prăznuiește în prima duminică după Rusalii.

Sursa: pexels.com

Duminica Tuturor Sfinților este o sărbătoare creștin ortodoxă care se prăznuiește în prima duminică după Rusalii.

Biserica Ortodoxa prăznuiește Duminica Tuturor Sfinților în prima Duminică după Duminica Pogorârii Sfântului Duh. Pe ce dată pică aceasta în 2023?

Ce reprezintă Duminica Tuturor Sfinților și pe ce dată cade în 2023?

Această duminică, prima după Rusalii, este o duminică închinată generic tuturor sfinţilor. Este o sărbătoare comună a tuturor sfinţilor care s-au pierdut în negura veacurilor, s-au uitat, sau ale căror nume au rămas necunoscute.

Această sărbătoare a fost introdusă mai întâi în Antiohia, în secolul al IV-lea, apoi în Apus în anul 608, unde a fost sărbătorită mai întâi la 13 mai, iar mai târziu a fost mutată la 1 noiembrie (aşa cum se sărbătorește în Biserica Romano-Catolică până astăzi, ca Sărbătoarea Sfinţilor). În Biserica Ortodoxă această pomenire, a sfinţilor de pretutindeni şi din toate timpurile, se face în prima duminică după Rusalii.

Citește și: Noaptea de Sânziene 2023: Tradiții și obiceiuri românești

De asemenea în această duminică mai prăznuim toate câte Duhul Sfânt a sfinţit: pe strămoși şi patriarhi, pe proroci şi pe Sfinţii Apostoli, pe mucenici şi ierarhi, pe sfinții mărturisitori şi pe cuvioșii mucenici, pe cuvioși, pe drepți, pe toată ceata sfintelor femei şi pe toţi ceilalți sfinți necunoscuți, împreună cu care să fie şi cei care se vor adăuga în viitor.

În acest an, praznicul tuturor Sfinților este sărbătorit pe data de 11 iunie.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

În această zi, este bine să oferim mere dulci şi miere prietenilor şi vecinilor, să le urăm să aibă spor în munca lor şi să fie sănătoși, pentru a gusta aceste daruri şi la anul.

După ce am dăruit aceste ofrande, mâncăm şi noi mere din recolta acestui an şi miere, după masa de prânz, apoi ne punem o dorință.

Ce rugăciune este bine să citești în această zi.

Pentru că este o sărbătoare dedicată tuturor Sfinților, în această zi este bine să citim următoarea rugăciune pentru sănătate. O, preafericiților, plăcuților lui Dumnezeu, sfinților toți, care stați înaintea prestolului Sfintei Treimi și va bucurați de fericirea cea negrăită! Iată acum, în ziua serbării voastre cea de obște, frații voștri cei mai mici, care aducem vouă aceste cântări de laudă și prin mijlocirea voastră cerem milă și iertare de păcate de la preabunul Dumnezeu. Că știm bine că toate câte voiți puteți cere de la Dânsul. Deci cu smerenie ne rugăm vouă ca să rugați pe Stăpânul cel milostiv să ne dea nouă duhul râvnirii voastre, spre paza sfintelor Lui porunci, ca, mergând pe urma voastră, să putem cu bună cucernicie și fără prihană să săvârșim călătoria vieții celei pământești, învrednicindu-ne întru pocăință a ajunge la locașurile raiului cele preaslăvite și acolo împreună cu voi să preaslăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Duhul Sfânt, în vecii vecilor. Amin.

Citește și: Calendar Creștin Ortodox marți, 6 iunie 2023: Sfântul Ilarion cel Nou. Ce rugăciune se rostește astăzi?

Troparul Tuturor Sfinților

Biserica Ortodoxa prăznuiește Duminica Tuturor Sfinților în prima Duminică după Duminica Pogorârii Sfântului Duh.
[Sursa: pexels.com]

Cu sângele Mucenicilor Tăi, celor din toată lumea, ca și cu porfiră și vison Biserica Ta fiind împodobită, printr-înșii strigă către Tine, Hristoase Dumnezeule: poporului Tău trimite-i îndurările Tale, pace obștii Tale dăruiește și sufletelor noastre mare milă.

Sursă: crestinortodox.ro

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.