Dunărea, aproape să ajungă la un minim istoric. Încep să se vadă epavele navelor scufundate în Al Doilea Război Mondial

Autor: Culea Claudia-Roxana
Actualizat: 28 apr 2023, 04:40

Seceta scoate la iveală epavele ascunse în Al Doilea Război Mondial

Sursa: observatornews.ro

Nivelul apei Dunării scade pe zi ce trece din cauza secetei și acest lucru a făcut ca epavele din Al Doilea Război Mondial să iasă la suprafață iar bacul la Bechet a fost suspendat.

"Arşiţa lasă prăpăd în toată ţara! Nu există niciun colţ care să nu fi fost afectat de secetă", spune ministrul Agriculturii. Dunărea nu a mai avut un nivel atât de scăzut de zeci de ani și încep să se vadă navele germane scufundate în Al Doilea Război Mondial. ”Navele au fost scufundate nu numai pentru a nu cădea în mâinile Armatei Roșii, care înainta foarte repede, ci și pentru a bloca Dunărea, pentru a bloca căile navigabile, astfel încât a fost făcut planul de a scufunda navele pentru a îngreuna navigarea în acel sector al Dunării cât mai mult posibil”, explică arheologul

subacvatic Gordana Karovic.

Dunărea, aproape să ajungă la un minim istoric

Citeste si: Din cauza faptului că au fost afectate culturile, fermierii cer declararea stării de calamitate. Care sunt județele afectate

Navigația devine din ce în ce mai dificilă în această parte a Dunării din cauza epavelor care încep să iasă la suprafață.

Trecerea navelor a ajuns să dureze două sau chiar trei ore iar căpitanii de navigație sunt îngrijorați de această situație. ”Este foarte nesigur, foarte riscant și foarte periculos. Există, de asemenea, mai multe tone de explozibil acolo. O navă care navighează în apă scăzută, atunci când trage 9 barje de 15 sau 16 tone, produce vibrații de la elice, nu știm ce se poate întâmpla”, conform căpitanului de navigație interioară, Sasha Markovic.
Din perspectiva muzeografului Victor Bunoiu, scăderea nivelului Dunării "reprezintă un pericol pentru navigaţie, multe dintre ele încă având muniţiile neexplodate la bord" .

" Uitaţi acolo, se vede vârful la catarg!" Nimeni nu cunoaște Dunărea mai bine decât pescarii. "Apa era aici, la mal... S-a dus la 4, 5 metri în jos... Unde s-o fi dus apa, nu ştiu. În halul ăsta n-am văzut de când mă ştiu eu", declară Iancu Jumolea, pescar. 

Scăderea nivelului apei Dunării a scos la iveală o parte din epava navei Slatina, care s-a scufundat în vara anului 1990 în timp ce era ancorată la Dana 35 din portul Galați Bazi Nuerno, scrie romanialibera.ro. Hoții de fier sunt tentați să se apropie de epave și să fure orice bucată de metal care poate fi vândută la un depozit de fier vechi. Potrivit romanialibera.ro,

autoritățile au început pregătirile pentru reflotarea epavei, aducând la suprafață o cantitate mare de metal, care costă în jur de 10 milioane de euro. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Seceta creează pagube în toată România

Dunărea nu e singura care are parte de efectele secetei, ci și Prutul care începe să scadă dramatic." Trebuie să avem o înălţime a apei în Prut cu cel puţin o jumătate de metru mai mare", arată fermierii. De asemenea, stația de pompare a apei pentru irigații Bumbăta s-a închis recent pentru că nu mai are suficientă apă. Însă, electromecanicul Grecu Gicu a venit cu o soluție de urgență: "Vine pe canalul de secare, mai preluăm un surplus de aici şi cu ce tragem din Prut se asigură apa la pompe". Lipsa de ploaie poate agrava situația deoarece aceștia vor fi nevoiți să oprească apa pentru irigații pentru a păstra apă de băut localnicilor. 

De asemenea, în Buzău arşita a distrus complet 45.000 de hectare din cele 67.000 cultivate cu cereale și a dus la dispariția unui lac, declară observatornews.ro  . În urma secetei și un cartier din Bistrița a rămas fără apă iar aceștia primesc cu cisterna de la primărie care include transportul în valoare de 90 de lei. Pe lângă Mahmudia vegetația uscată a ars iar multe gospodării au luat foc.

Citeste si: Joe Biden ia în calcul introducerea stării de urgență climatice în SUA. Se propun noi zone eoliene offshore în Golful Mexic

Animalele mor de foame din cauza secetei

Culturile de porumb fără irigații au fost distruse iar animalele nu mai au ce să mănânce. "Nu mai avem ce să le dăm, decât ce ne mai dau şefii de asociaţie, porumbul care nu s-a făcut. Altfel, nicio şansă să mai supravieţuim cu animalele", spune un cioban, Mihai Huzum. 

Pentru a salva culturile de porumb, "trebuie să fie tot polenizat până în vârf, ştiuletele mult mai mare, să aibă vreo 16-18 rânduri de boabe", a explicat Costel Duţă, fermier.

Toată România suferă din cauza secetei iar șansele de a mai salva ceva sunt slabe. Guvernul promite 1,5 miliarde de euro pentru sisteme de irigaţii în toată ţara, însă apele au scăzut atât de drastic încât irigarea ar putea fi întreruptă forțat, scrie observatornews.ro