După câți ani de muncă se pot pensiona românii, conform noii legi a pensiilor? Vârsta de pensionare este aceeași atât la femei, cât și la bărbați

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 03 nov 2023, 21:57

Pensiile românilor

Sursa: shutterstock.com; pexels.com

Noua lege a pensiilor este gata. Proiectul prevede mai multe modificări vizavi de veniturile bătrânilor și de vârsta la care cetățenii pot ieși la pensie.

Noua lege a pensiilo r a fost în lucru timp de câteva luni bune, pentru ca inițiatorii ei să poată găsi cele mai rezonabile soluții pentru stabilizarea sistemului de pensii, în care există diferențe foarte mari între veniturile bătrânilor.

Ce prevede noua lege a pensiilor

Draftul noii legi a pensiilor, care urmează să intre în vigoare din 2024, aduce mai multe modificări în sistemul actual de pensii.

Conform priectului de lege, stagiul complet de cotizare pentru pensie pentru limită de vârstă este de 35 de ani, iar cel minim este de 15 ani. Această perioadă de timp este valabilă atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

De asemenea, aceștia sunt pe picior de egalitate și în ceea ce privește vârsta la care se pot pensiona, cea standard fiind de 65 de ani.

„Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”, se arată în proiectul de lege.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Vești bune pentru pensionari în anul 2024. „După recalculare, pensiile cresc şi cu 40%” Anunțul făcut de ministrul Muncii

Cu ce modificări vine noua lege a pensiilor

Schimbarea fundamentală pe care o aduce noua lege a pensiilor constă în noua formulă după care vor fi calculate pensiile. Aceasta se bazează pe principiul echității, întrucât, scopul principal este de a elimina discrepanțele majore din actualul sistem.

Astfel, cei care au inițiat legea au în vedere ”asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislaţie a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice”.

Un alt pricipiu esențial după care se ghidează noua lege a pensiilor este cel al contributivității.

Se propune consolidarea conceptului de contribuție, astfel încât suma pensiei să fie corelată cu cariera profesională și aportul în sistemul de pensii publice, în funcție de veniturile obținute de către asigurat.

Concret, noua lege prevede „întărirea principiului contributivităţii astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat”.

Noua lege va urma să reglementeze respectivele tipuri de pensii:

  • Pensia anticipată;
  • Pensia de urmaș;
  • Pensia de invaliditate;
  • Pensia pentru limită de vârstă.

Citește și: Pensiile vor fi mărite de două ori în 2024. Când are loc prima majorare