După două decenii în Italia, Giuseppe și-a deschis o afacere în România. Alături de soția sa și-a deschis o afacere cu brânzeturi fine în Făgăraș. Giuseppe a dezvăluit rețeta succesului

Autor: Diana Bostan

Într-o ediție specială a emisiunii „Asta-i România”, am avut ocazia să aflăm povestea unui român care, după 25 de ani petrecuți în Italia, a decis să se întoarcă în țară și să își transforme dorul de casă într-un proiect de succes.

Giuseppe, pe numele său adevărat Iosif Somu, a adus cu el nu doar experiența acumulată în domeniul brânzeturilor fine și al meșteșugului culinar, ci și o mare iubire pentru tradițiile românești și o pasiune nestrămutată pentru meseria sa.

Citește și: EXCLUSIV Interviu de excepție cu Mihai Ghiță: „Acest Crăciun e mai special, mi-aș dori atât de mult ca lumea să aibă liniște...”

Iosif și soția lui și-au deschis o formagerie de succes în Făgăraș

După două decenii de muncă în Italia, unde a învățat tainele brânzeturilor și ale produselor alimentare tradiționale, Giuseppe s-a întors acasă, în Făgăraș, cu o viziune clară: să își construiască o afacere artizanală de succes. Astfel, a înființat o formagerie locală, în care produce brânzeturi rafinate, inspirate din tradițiile italiene, dar cu un puternic caracter autentic românesc.

„În Italia. Am lucrat în Italia. Făceam și brânzeturi și carne, produse crud-uscate. În Italia am plecat singur în 1993 pentru a găsi o viață mai bună. Eram proaspăt căsătorit, aveam prieteni deja plecați și se câștiga mai bine. Pentru a pleca a trebuit să vând tot ce aveam. După vreo 2 ani am chemat și familia. Copii au rămas în Italia.”

, povestește Iosif Somu despre începuturile sale, pentru ”Asta-i România”.

Citește și: Miracol în prag de sărbători! Șapte copii sărmani se bucură în sfârșit de curent, după ce au trăit la lumina lumânării. Ce le-a adus Moș Crăciun micuților

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei

Pentru Iosif și familia sa, plecarea în Italia nu a fost doar o decizie legată de muncă, ci și un pas curajos, făcut din dorința de a oferi un viitor mai bun copiilor lor. Soția sa, Elena, își aduce aminte de momentul plecării: „Eu am plecat după vreo 6-7 luni după ce a plecat el. Am lăsat fetița de un an și două luni. Am lăsat-o cu părinții mei.”

Iosif a pus în practică tot ce a învățat în Italia

După ce s-a întors în Făgăraș, Iosif a investit tot ce a învățat în Italia într-o afacere de brânzeturi artizanale. Clienții vin de la kilometri distanță pentru a cumpăra produsele sale, apreciate pentru calitatea lor și pentru rafinamentul gustului. Astfel, Iosif și Elena au reușit să își creeze o poveste de succes, în care pasiunea pentru meserie și dorința de a oferi produse tradiționale de calitate se îmbină perfect cu legătura profundă cu țara natală.

Citește și: Povestea lui Marcello Daniliuc, tânărul fermier venit din Italia care aduce viitorul în agricultura românească. Ce tehnologii folosește acesta la ferma lui din Călărași

„Noi am investit foarte mult în copii, copiii sunt pe primul loc. Educația copiilor cred că este oglinda familiei.”, spune Elena Somu, privind cu mândrie la realizările familiei.

Astăzi, afacerea lor de brânzeturi este un exemplu de succes al unui român care a transformat dorul de casă și experiența acumulată în străinătate într-o afacere prosperă, respectând tradițiile și punând accent pe calitate.