Durere de stomac – cauze si tratament: ce afectiuni grave pot ascunde durerile de stomac

Autor: L.S.
Actualizat: 25 nov 2020, 21:20

Toată lumea se confruntă, uneori, cu o durere de stomac supărătoare, însoţită de crampe, flatulenţă sau constipaţie, dar dacă problema persistă, s-ar putea ca nu doar alimentaţia ori sedentarismul să fie de vină, ci şi alte afecţiuni ascunse.

Ce boli pot ascunde durerile de stomac

Durere de stomac- Litiaza biliară

Calculii sau pietrele la vezica biliară – un mic săculeţ situat sub ficat, care are rolul de a elimina conţinutul bilei – pot bloca intestinul subţire, ceea ce duce la apariţia durerii, în special în regiunea superioară a abdomenului, pe partea dreaptă a corpului.

Durerea se intensifică mai ales după mesele copioase, bogate în grăsimi, care contractă vezica urinară şi favorizează inflamaţia intestinului.

Durere de stomac- Pancreatita

Pancreatita – o inflamaţie a pancreasului – poate cauza durere cu senzaţie de arsură în regiunea centrală sau superioasă a abdomenului. Unele persoane acuză chiar dureri ce radiază spre spate şi încearcă să remedieze această problemă întinzându-se pe pat, dar nu fac decât să agraveze simptomele, care pot include ameţeli, stări de vomă şi vărsături.

Pancreatita este o boală care nu trebuie neglijată! Mergeţi la medic dacă simptomele se agravează brusc şi fără motiv!

Citeste si: Remedii pentru dureri de burta. Solutii rapide ca sa scapi de durerile chinuitoare

Citeste si: Bioritmul corpului uman: organele interne și orele de refacere ale acestora

Durere de stomac- Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian – poate duce la dureri de stomac resimţite în special în zona abdominală superioară şi în piept. Cauza poate fi slăbirea valvei care separă stomacul de esofag şi pătrunderea sucului gastric în esofag şi înapoi în stomac.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prea multe alimente grase pot înrăutăţi durerea de stomac resimţită. Pierderea în greutate, grija pentru alimentaţie şi medicamentele recomandate de medic sunt metodele prin care puteţi ameliora simptomele neplăcute.

Durere de stomac- Intoleranţa la lactoză

Intoleranţa la lactoză – poate duce la dureri de stomac moderate sau chiar severe, în funcţie de nivelul de toleranţă al fiecărei persoane. Dacă bănuiţi că de vină pentru durerile de stomac ar putea fi intoleranţa la lactoză, mergeţi la medicul de familie, care vă poate îndruma spre un specialist ce poate stabili cu precizie un diagnostic

corect.

De cele mai multe ori, intoleranţa la lactoză se manifestă prin dureri de stomac, balonare, diaree, gaze intestinale şi indigestie.

Durere de stomac- Intoleranţa la gluten

Intoleranţa la gluten – sistemul digestiv al anumitor categorii de persoane nu pot digera cum se cuvine glutenul, o proteină care se găseşte în cereale precum secara sau grâul. Cea mai severă formă de intoleranţă la gluten este celiachia, care se manifestă prin flatulenţă, balonare, durere de stomac moderată sau severă şi oboseală persistentă.

Incapacitatea intestinului de a absorbi substanţele nutritive ar putea duce la diaree cronică, pierdere semnificativă în greutate şi chiar malnutriţie.

Durere de stomac- Endometrioza

Endometrioza – este o afecţiune ginecologică de care suferă mai bine de 500.000 de românce şi care apare atunci când nivelul celulelor endometriale (care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună, la menstruaţie) creşte anormal.

Durerea abdominală, menstruaţia neregulată şi infertilitatea sunt adesea consecineţe ale acestei afecţiuni netratate.

citeste mai mult pe csid.ro

Citeste si: Beneficii ciuperci: de la reglarea greutatii, la combaterea cancerului. Ce soiuri de ciuperci sunt cele mai bune pentru sanatatea ta

Citeste si: Dieta pe grupe sanguine. Ce trebuie sa mananci in functie de grupa de sange