Majoritatea pacientilor cu sindromul de colon iritabil (SCI) prezinta rapid dupa ingestia de alimente, simptome ce includ dureri abdominale, constipatie, diaree (sau perioade de constipatie alternand cu perioade de diaree), balonare si distensie abdominala.
Modificarile dietei reduc simptomatologia; se recomanda reducerea consumului sau eliminarea din dieta a alimentelor care produc diareea, inclusiv cafeaua si alcoolul, a alimentelor bogate in grasimi, a alimentelor care produc gaze (fasolea, varza, broccoli) precum si a indulcitorilor artificiali pe baza de sorbitol (folositi in producerea bomboanelor si a gumei de mestecat fara zahar).
Pentru combaterea constipatiei se recomanda consumul crescut de fibre si de lichide, cat si program de exercitii fizice.
Trebuie tinut un jurnal in care sa fie cuprinse meniurile zilnice si simptomele care apar dupa mese. Se recomanda ca mesele sa fie luate intr-un mediu linistit si relaxant.
Migrenele si vertijul
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Migrena
Cauze
- agregarea familiala (tramsmiterea genetica), a fost evidentiata in cazul migrenelor. Cu toate acestea nu se stie exact de ce anumite persoane sunt mai predispuse pentru aparitia migrenelor decat altele
- dilatarea sau ingustarea vaselor cerebrale (anevrisme, respectiv stenozari vasculare), care pot cauza cefalee intensa secundara diferitelor modificari chimice de la acest nivel (aceste modificari chimice pot produce inflamatie, edem si durere)