Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași, a spus dacă este bine să bem cafea sau alcool pe caniculă. Iată ce a declarat!
Citeste si: Nici nu știai asta. În ce feluri de mâncare se pune bicarbonat de sodiu
E bine să bem cafea sau bere pe caniculă?
În timpul caniculei este complet contraindicat consumul de alcool, sub orice formă.
Citeste si: Cum se gătește corect mămăliga și fără cocoloașe. Trucul care nu dă greş niciodată! Cea mai bună variantă
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
"Se poate bea cafea când e cald, dar depinde de cantitatea de cafeină pe care o conține acel pahar. Cafeaua în doze mici are efectele ei benefice. În doze mari nu e bună, și mai ales nu e bună pe caniculă.
Dar mai grav decât consumul de cafea este consumul de alcool. Cele 3 cazuri care au decedat aici, în capitala regiunii de nord-est (Iași- n.red.), au fost 3 cazuri din mediul rural, bărbați cu vârste tinere care au consumat etanol, au devenit inconștienți, au rămas în mediul exterior, iar temperatura lor a ajuns la peste 41 de grade. Hipertermie malignă, comă, afectare cardiacă, respiratorie, afectare renală și hepatică, fără șanse de revenire, cu toate eforturile noastre.
Cantitățile mici de bere să zicem că nu fac rău. Important e să se oprească persoana respectivă la cantități mici de bere.
Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism, pentru că organismul nostru îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat. Berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așa încât, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare.
Ce mâncăm când e caniculă
Cele mai indicate alimente de consumat în timpul caniculei sunt:
- castraveții,
- salata verde,
- dovlecelul,
- ridichile,
- varza,
- roșiile,
- piersicile,
- portocalele,
- căpșunele,
- pepenele roșu,
- ardeiul gras,
- pepenele galben.
Citeste si: Trei rețete delicioase cu cartofi dulci. De ce sunt mai sănătoși decât cartofii obișnuiți
Aceste fructe și legume sunt bogate în apă, dar și în substanțe nutritive importante pentru menținerea sănătății, numeroase vitamine, minerale și antioxidanți. Când este caniculă trebuie să evităm alimentele foarte grase, sărate și prăjelile!