Valoarea zilei este una uriasa. Minus 6 miliarde de euro. Cum de-am ajuns la aceasta cifra?
„Anul trecut am exportat bunuri de 52 de miliarde de euro. Nu va lasati impresionati de aceste cifre! In aceeasi perioada, am adus din afara tarii produse de 58 de miliarde de euro." Deci, balanta inclina net in favoarea importurilor. De multe ori, depindem de agricultura si industria altora. Minusul se reflecta si in buzunarul nostru.
Pretul chinezesc e mai mic, dar calitatea? Chinezii castiga acest meci prin profitul facut din exporturile trimise in tara noastra. Ce spuneti insa de mobila suta la suta romaneasca? Ne oprim la un producator. Unde isi vinde marfa?
„- Franta, Germania, Anglia, Italia!” Poate
Da, ati citit bine. Mobila romaneasca prinde de minune la straini. In schimb, importam mobila ieftina din Polonia, spre exemplu. Chinezii au reusit sa descopere mierea de albine care n-are nicio legatura cu albinele. Bineinteles, la super-pret. Efectele pentru organism sunt, insa, discutabile. La noi gasim miere corelata cu afectiunile fiecaruia.
Un nou meci in care ne recunoastem invinsi de produsele chinezesti.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Producatorii din Republica Moldova vor sa castige teren in magazinele si hipermarketurile din Romania.
Au invatat ca oferta trebuie mentinuta pe o perioada cat mai indelungata. Asadar, investesc in soiuri rezistente. Foarte important: nu arunca pe piata orice fel de produs. Testeaza nevoile romanilor, pentru ca profitul sa fie maxim.Concluzia nu-i chiar atat de greu de descoperit. Ieftin nu e intotdeauna sinonim cu o afacere buna. Luati in calcul nevoile dumneavoastra, calitatea produsului si efectele lui asupra sanatatii.
Martea viitoare facem din nou calcule, impreuna, tot aici, la „Cat te Costa?”.