Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că experții au analizat la nivel internațional toate cele 222 de cazuri raportate și nu au identificat un profil de risc. Astfel, încă nu se poate trage o concluzie decisivă, deși majoritatea cazurilor au fost înregistrate la persoane sub 60 de ani.
Analize înainte de vaccinarea cu AstraZeneca?
Vaccinul AstraZeneca a ajuns în atenția publică după ce mai multe persoane au raportat reacții adverse severe după ce au fost imunizate.
„Vaccinul de la compania AstraZeneca a fost folosit pentru persoanele cu vârste de până în 55 de ani sau chiar până la 60 sau 65 de ani, în funcție de recomandările fiecărei țări în parte. Experții nu au recomandat în momentul de față o impunerea unei limite de vârstă”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a studiat vaccinul anti-Covid-19 și a făcut mai multe recomandări în legătură cu acesta. Ce au anunțat specialiștii? Valeriu Gheorghiță a declarat că nu au fost identificați factori de risc, prin urmare, autoritățile nu pot recomanda un set un pachet de analize care să fie făcute înainte de vaccinare, potrivit alphanews.ro .
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce simptome pot anunța o posibilă tromboză după vaccinul AstraZeneca
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis că după vaccinarea cu AstraZeneca pot apărea cheaguri de sânge. Racție ar trebui, însă, considerată un efect secundar foarte rar și nu există o justificare concretă pentru a retrage vaccinul de pe piață.
Simptomele la care ar trebui să fie atenți pacienții după vaccinare sunt: dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale care persistă, simptome neurologice care pot include dureri de cap care persistă sau vedere în ceață, mici pete de sânge apărute
sub piele în locul în care a fost făcut vaccinul.Specialiștii de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) atrag atenția asupra acestor simptome, aceștia menționând că pot să apară chiar și la două săptămâni după vaccinare.