E obligatoriu! Ce trebuie să facă musai șoferii înainte de a porni la drum, pe ninsoare. Amenzile pornesc de la câteva sute de lei și pot ajunge la peste patru mii de lei

Autor: Bianca Vidoi

Ce trebuie să facă musai șoferii înainte de a porni la drum, pe ninsoare

Sursa: Profimedia

Ninsorile i-au luat prin surprindere pe șoferii din România, fiind nevoiți să îndeplinească anumite condiții înainte de a porni la drum.

Deși este luna februarie, ninsorile i-au surprins pe șoferii din întreaga țară. Aceștia trebuie să îndeplinească o întreagă rutină înainte de a porni la drum, astfel încât să nu pună în pericol ceilalți participanți la trafic, dar și pentru a nu primi amenzi usturătoare. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze șoferii înainte de a porni la drum.

Ce trebuie să facă musai șoferii înainte de a porni la drum, pe ninsoare

Codul rutier prezintă numeroase obligații pentru șoferii care circulă cu mașinile în sezonul rece. În cazul în care nu respectă obligațiile impuse de lege, șoferii pot primi sancțiuni dure. Înainte de a porni la drum, șoferii trebuie să curețe zăpada sau gheața de pe vehiculul lor. Zăpada sau gheața trebuie să fie complet curățată de pe geamuri, plafon, capotă și portbagaj.

Altfel, zăpada și gheața pot reduce vizibilitatea șoferilor, dar pot pune în pericol siguranța celorlalți participanți în trafic dacă zăpada sau gheața se desprind de pe vehicul.

Mai exact, zăpada sau gheața pot ajunge pe carosabil, cauzând astfel diferite accidente rutiere. În această situație, șoferiilor care nu și-au curățat vehiculul înainte de a porni la drum li se poate reține certificatul de înmatriculare de către polițiști, până la remedierea situației.

Citește și: Atenție revin ninsorile în România! Meteorologii Accuweather anunță trei zile consecutive de ninsori și viscol

Dacă zăpada sau gheața de pe vehicul nu a cauzat astfel de incidente, atunci șoferii pot fi pedepsiți cu amenzi din clasa I sau II de sancțiuni. Amenzile pe care le pot primi șoferii variază astfel între 290 și 725 de lei, potrivit romaniatv.net. Este recomandat ca șoferii să circule în această perioadă a anului cu cauciucuri de iarnă. Experții le recomandă șoferilor să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă atunci când temperaturile sub -6 sau -7 grade Celsius.

În cazul în care șoferii nu circulă cu anvelope de iarnă, atunci amenzile pe care le vor primi vor fi usturătoare. Conducerea vehiculelor fără anvelope de iarnă este pedepsită cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, cuprinsă între 1.822,5 lei și 4.050 de lei, potrivit libertatea.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Pensiile întârzie în luna martie 2025! Care să fie motivul?

Poliția Română a anunțat că se circulă în condiții de iarnă

În dimineața zilei de luni, 17 februarie 2025, Poliția Română a anunțat că se circulă în condiții de iarnă. Comunicatul de presă arată că în Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Ilfov (inclusiv municipiul București) și Teleorman, județe în care a fost emis un cod galben de ninsori, se circulă în condiții de iarnă, cu precipitații sub formă de ninsoare și cu depuneri de zăpadă pe carosabil.

Codul galben de ninsori a fost extins ulterior și în Olt, Argeș, Dâmbovița și Prahova.

În celelalte județe din România circulația se desfășoară pe un carosabil umed, acoperit pe alocuri cu zăpadă și cu precipitații sub formă de ninsoare. Poliția Română le-a făcut mai multe recomandări șoferilor din România:

„- înainte de a pleca la drum, informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător, cu anvelopele de iarnă;

-reduceți semnificativ viteza, evitând bruscarea comenzilor autovehiculului atunci când sunt precipitații, iar carosabilul este umed sau acoperit de zăpadă, gheață sau polei;

- curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare;

- în situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/ceții/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente rutiere.”, potrivit politiaromana.ro.