Potrivit reglementărilor, la rata de incidenţă peste 3 la mie se închid restaurantele la interior, cinematografele, teatrele, sălile de jocuri de noroc. Raed Arafat a explicat de ce acestea se închid.
Raed Arafat explică de ce se închid restaurantele
Raed Arafat este de părere că cele mai multe persoane se îmbolnăvesc din cauză că nu respectă regulile în momentul în care merg la restaurant.
Totodată, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență dă vina și pe operatorii economici care nu respectă regulile.
"Cei care se îmbolnăvesc niciodată nu vin să ne spună «am fost la restaurant şi nu am respectat regulile».
S-a încercat să se pună regulă că cel care nu respectă se închide timp de două, de patru săptămâni, ca să lase pe ceilalţi care respectă regulile să meargă mai departe, nici asta nu s-a putut la acest moment la nivel legislativ. Nu putem să spunem că oamenii nu se îmbolnăvesc în restaurante, pentru că totuşi nu avem pe nimeni care vine şi declară unde a fost, dacă a fost în restaurant şi să spună că nu a respectat regulile acolo", a explicat Raed Arafat, potrivit gândul.ro.
Citeste si: Noua tulpina sud-africana de coronavirus a ajuns si in Romania! Au fost confirmate primele cazuri!
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Raed Arafat a mai precizat că restricțiile din România nu sunt atât de drastice cum sunt în alte țări. Șeful DSU spune că acestea sunt echilibrate, încât țara noastră nu a ajuns să fie închisă în totalitate.
"Dacă comparaţi restricţiile din România cu restricţiile din alte ţări, România totuşi a rămas într-un mod mult mai, să zicem, echilibrat. Noi nu am ajuns la niciun moment să avem închidere totală.
Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în alte ţări: au fost închideri totale timp de patru săptămâni, în Franţa ora de intrare şi de interdicţie a circulaţiei a fost ora 18:00, nu a fost ora 23:00 cum este în România. Magazinele din România au rămas deschise. (…) Clar că acest lucru a permis şi creşterile, încet-încet, a cazurilor din nou.
Citeste si: Bilanț coronavirus 8 martie 2021: Crește numărul deceselor! Număr alarmant de pacienți la ATI!
Deci nu s-a mers către o închidere totală şi nici nu avem de gând să ajungem la o închidere totală, dar măsuri de restricţie temporare care să limiteze creşterea, care să facă se ajungă la un plafon şi să coboare din nou numărul cazurilor zilnice, asta este foarte important”, a mai susținut șeful DSU.
Cum se vor desfășura orele în unitățile de învățământ
Conform documentului transmis de CMBSU, în unitățile de învățământ, participarea la ore se va desfășura astfel:
Cu prezență fizică pentru:
- Toți preșcolarii și elevii din învățământul primar
- Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-ea și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale
- Este permisă organizarea cu prezență fizică,în unitățile de învățământ a următoarelor activități
- Simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali
- Evaluările naționale
- Orele remediale pentru toate clasele
- Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu