Ministerul Educaţiei a anunţat că Guvernul a adoptat o hotărâre prin care cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevi este cel stabilit de autorităţile locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019.
Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) în şedinţa de luni, Executivul a decis ca, în anul şcolar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevi să fie cel stabilit de autorităţile administraţiei publice locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019.
"Etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariţiei noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019. Prin urmare, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul şcolar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă, este cel stabilit de autorităţile administraţiei publice locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019", explică MEN.
De asemenea, MEN precizează că autorităţile locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare existente la nivel local.
Premierul Viorica Dăncilă anunţa, înaintea şedinţei de Guvern de luni, că Executivul va stabili în acea şedinţă pragul valoric sub care bursele de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social ale elevilor să nu poată scădea şi va adopta actele necesare pentru decontarea navetei elevilor şi pentru anii şcolari următori.
"(...) Printr-o hotărâre pe care o vom adopta astăzi stabilim un prag valoric sub care bursele de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social de care beneficiază elevii din învăţământul preuniversitar să nu poată scădea. Luăm această decizie pentru a reduce diferenţele foarte mari cu privire la cuantumul burselor alocate de către administraţiile publice locale. De asemenea, adoptăm astăzi actele necesare pentru decontarea navetei elevilor şi pentru anii şcolari următori, astfel încât copiii de la sate să fie sprijiniţi să îşi poată continua şcoala.
Bursele încep de la 10 lei și ajung și la 1.000 de lei.
Ce burse primesc elevii
Bursele elevilor sunt de patru feluri:
-burse sociale sau burse de ajutor social
-burse de studiu
-burse de merit
-burse de performanță.
Ce valoare au avut bursele elevilor în 2019
B urse sociale
bursa socială pentru elevii orfani sau bolnavi – 300 lei/lună
bursa socială pentru elevii din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate – 100 lei/lună
bursa sociala pentru elevii al căror venit net lunar pe membru de familie nu este mai mare de 50% din salariul minim net pe economie – 300 lei/lună;
bursa de ajutor social ocazional – 300 lei.
Burse d e performanță
1000 lei/lună pentru elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare și pentru cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate pentru competițiile internaționale;
500 lei/lună pentru elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel national, organizate de Ministerul Educatiei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Bu rse de merit
bursa de merit pentru media 10 – 600 lei/lună;
bursa de merit pentru medii cuprinse între 9,99 și 9,50 – 300 lei/lună;
bursa de merit pentru medii cuprinse între 9,49 și 9,00 – 200 lei/lună;
bursa de merit pentru medii cuprinse între 8,99 și 8,50 – 70 lei/luna.
Acte necesare pentru obținerea bursei de studiu
În dosarul de solicitare a burselor trebuie să fie următoarele acte:
1. adeverință salariu net, defalcat pe fiecare lună, plus valoarea tichetelor de masă/cadou, unde e cazul;
2. adeverințe somaj pe ultimele 3 luni, unde e cazul;
3. adeverințe ajutor social pe ultimele 3 luni, unde e cazul;
4. talon alocație pentru toți copiii aflați în intreținere, în original;
5. cupoane pensie, unde e cazul, în original;
6. orice act care dovedește un venit net dobândit în ultimele 3 luni sau orice act legal/ notarial care dovedește că familia nu dispune de nici un fel de venituri;
7. copii certificate de naștere ale tuturor copiilor aflați în întreținere;
8. copii buletin de identitate (ale ambilor părinți, unde e cazul);
9. adeverință de elev pentru frații care învață în alte unități școlare, cu suma bursei acordate de școala respectivă;
10. adeverințe de venit de la administrația financiară (ANAF), în original, pe ultimele 3 luni pentru ambii părinți.
Citeste si: Scandal sexual la o scoala: profesoara facea orgii cu elevii ei minori
Citeste si: Horoscop BANI si SUCCES 9-15 septembrie 2019. Zodiile care au parte de prosperitate