Vești neplăcute pentru pensionari, dar și pentru studenții din România! A fost adoptată ordonanța prin care se îngheață pensiile și se elimină transportul gratuit pentru studenți, dar și tichetele de vacanță.
Citeste si: Pensii 2021. Ce persoane pot ieși la pensie anul acesta
Pensii înghețate și transportul gratuit pentru studenți, eliminat
Ieri seară, Guvernul României a anunțat oficial care sunt primele tăieri din buget. Proiectul bugetului va fi dezbătut vineri de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, apoi adoptat de Guvern.
Premierul Florin Cîțu a oficializat măsurile și modificările pe care le-a anunțat deja de luna trecută.
"În ședința de guvern a fost aprobată ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscale, precum menținerea punctului de pensie, tăierea sporului de 30% pentru angajații din prefecturi.
Citeste si: Ajutor de deces 2021. Câți bani primesc de la stat familile pentru o înmormântare
Proiectul a primit aviz favorabil de la consiliul fiscal şi aviz nefavorabil de la Consiliul Economic şi social.
"Bugetele care au distrus România în ultimii ani au primit aviz pozitiv de la CES, dar acest buget care a primit în premieră aviz pozitiv de la Consiliul Fiscal a primit aviz negativ de la CES", a
Mai mult, îngheţarea pensiilor a fost catalogată ca inacceptabilă, deoarece îi afectează pe cei cu pensii foarte mici.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Totodată, CES notează că eliminarea transportului gratuit al studenţilor nu este o măsură justificată, pentru că impactul este de 107 milioane de lei, adică 0,01 din PIB.
"Era nevoie de aceste tăieri, pentru că dacă dorim să ne încadrăm în acest beneficit de 7% trebuie făcut ceva. Pe partea de venituri nu se poate face nimic pe termen scurt", a declarat Dragoş Cabat, analist financiar.
Citeste si: Care este valoarea ajutorului social în 2021 și care sunt persoanele care au acest drept
"Fiecare dintre noi trebuie să muncească ca să îşi plătească vacanţă pentru că aşa este normal. În momentul în care s-au introdus, voucherele preţurile au crescut într-un mod foarte puternic", a declarat Adrian Benta, analist economic.
Elevii au protestat în fața Guvernului României
În momentul în care au auzit că transportul cu trenul nu va mai fi gratuit, elevii reprezentanți din Consiliul Național al Elevilor și organizația non-guvernamentală ANOSR au protestat în fața Guvernului României.
Potrivit spynews.ro, decizia lui Florin Cîțu de a se reveni la vechiul sistem al transportului i-a nemulțumit pe reprezentanții elevilor, care promiteau să lupte până în pânzele albe pentru a-și apăra drepturile. Cu toate acestea, studenții au pierdut lupta și vor plăti jumătate din prețul unui bilet la fiecare cursă cu trenul.
Citeste si: Cum va arăta bugetul de stat în 2021? Iată câți bani primesc ministerele în acest an
Astfel," studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvenţă, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport", se arată în noua formă a alineatului 2 al art 205 din Legea Educaţiei, modificată prin proiectul de OUG.
Nu se vor acorda vouchere de vacanţă în 2021
"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă vouchere de vacanţă", spune guvernul în proiectul de OUG.