UPDATE:
Președintele Klaus Iohannis, a declarat joi, după o ședință la Palatul Cotroceni, că din data de 8 februarie, odată cu începutul semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor deschide.
„ Am avut o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, cu ministrul Sănătății, tema discuției: deschidem sau nu deschidem școlile. Pot să vă comunic că am ajuns în unanimitate la o concluzie extrem de importantă.
Asta evident în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile din ultimele săptămâni.
Majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală. Se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția în fiecare localitate. În localitățile aflate în scenariul verde toți copiii merg la școală și la grădiniță.
În scenariul galben merg în continuare la școală, copiii din ciclul 1-4 și copiii din clasele terminale, dar și copiii de la grădiniță. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, peste 3 cazuri la mia de locuitori, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță doar ciclul primar, restul nu mai merg la școală.
Atunci când se ajunge rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează și școlile se închid și se merge în online. Toate aceste lucruri vor deveni realitate dacă lucrurile nu se schimbă grav. Decizia finală va fi luată în 2 februarie, când vom avea o ședință de evaluare.”
Președintele Klaus Iohannis i-a chemat astăzi la Cotroceni pe premierul Florin Cîțu, pe miniștrii Educației, Sănătății și pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), pentru a discuta despre oportunitatea deschiderii școlilor în semestrul II, pe 8 februarie, au declarat
surse prezidențiale.Se redeschid școlile pe 8 februarie?
Discuția dintre Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și șeful DSU Raed Arafat va avea loc la ora 16:00, iar la ședință va participa și directorul INSP, Adriana Pistol.
Discuția vizează situatia unităților de învățământ din România și conditiile în care se vor desfășura cursurile din semestrul al doilea.
Urmează să se decidă dacă vor fi stabilite scenarii pentru desfășurarea cursurilor, respectiv dacă școlile își vor relua activitatea fizică în clase în funcție de numărul zonal al infectărilor cu Covid -19 sau dacă va fi o decizie la nivel național.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Este așteptat ca, ulterior, Klaus Iohannis să facă o declarație de presă pe această temă, mai spun surse prezidențiale.
Ținând cont de situația ratei de infectare din acest moment, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că decizia finală privind redeschiderea școlii în 8 februarie va fi comunicată „până la finele lunii ianuarie, cu o săptămână înaintea începerii cursurilor”.
Citeste si: Profesorul Alexandru Rafila a facut anuntul despre deschiderea scolilor: ''Se pot deschide fără probleme''
„ Totul va fi decis, responsabil, de către decidenții din Sănătate și Educație pe baza evoluției pe care o vom vedea în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie”, a explicat Cîmpeanu.
Trei scenarii pentru revenirea fizică a elevilor la școală
La Ministerul Educației sunt luate în calcul trei scenarii pentru revenirea fizică a elevilor la școală din 8 februarie. Dacă școala va reîncepe fizic, cu prezența elevilor în clase în 8 februarie, scenariile luate în calcul sunt următoarele:
1. Copiii se întorc în clase în grădinițe și ciclul primar, acestea fiind ciclurile de învățământ cel mai dificil de abordat prin școala online.
2. Se întorc fizic la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar și elevii de anii terminali, care au de susținut Evaluarea Națională și Bacalaureatul.
3. Toți elevii să revină în clase dacă rata de incidență a infectărilor va scădea. În localitățile cu rata de infectare mai mică, cursurile cu elevi în clase ar putea reîncepe mai repede.
Citeste si: Care sunt reacțiile adverse ale vaccinului Moderna? Propectul a apărut şi în română
Abordarea unuia dintre aceste scenarii implică un nou ordin comun între ministerele Educației și Sănătății, care să fie elaborat până la finalul lunii ianuarie.
Totodată, Valeriu Gheorghiță a mai vorbit și despre procentul persoanelor care ar urma să fie vaccinate în cea de a doua etapă de vaccinare.
“Personalul din învățământ este inclus în etapa a doua de vaccinare. Fiecare când dorește să se vaccineze, poate face acest lucru, se înscrie. (…) Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de peste 3.8 milioane, dacă adăugăm și pe cei cu boli cronice ajungem la 5 milioane, dacă vorbim de un procent de acceptare de 50% ajungem undeva la 2,5 milioane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.