În ciuda acestei inițiative, procesul de schimbare va fi unul de lungă durată, iar actualele bancnote euro vor rămâne valabile până la retragerea oficială. Specialiștii susțin că această schimbare nu va avea un impact economic major, ci va influența mai degrabă percepția oamenilor asupra monedei unice europene.
Care este motivul din spatele schimbării bancnotelor euro
Oficialii BCE au explicat că modificarea designului bancnote lor se înscrie într-o tendință firească de actualizare a simbolisticii și a măsurilor de securitate.
Analistul economic Aurelian Dochia a explicat, pentru wowbiz.ro, că schimbarea este una estetică și nu va afecta economia europeană sau românească: „La economia țării nu se schimbă nimic, ci doar aspectul fizic al bancnotelor.
Citește și: Cursul valutar BNR marți, 1 aprilie 2025: La cât a fost cotată azi moneda euro comparativ cu leul românesc
Acesta a adăugat că astfel de modificări sunt frecvente în istoria monedelor, fiind influențate de schimbări de generații sau necesitatea modernizării elementelor vizuale.
Spre deosebire de alte contexte, cum ar fi schimbările politice sau trecerea de la un monarh la altul, în cazul Marii Britanii, unde figura Regelui Charles înlocuiește acum portretul Reginei Elisabeta pe bancnote, în cazul euro nu există o justificare politică.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Ce trebuie să facă neapărat pensionarii, până pe data de 30 aprilie 2025? Află ce document trebuie să depui
Creșterea monedei euro și impactul asupra economiei
În paralel cu anunțul schimbării bancnotelor, euro a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, ajungând să depășească pragul de 5 lei la casele de schimb valutar. Această evoluție ridică îngrijorări în rândul economiștilor, care avertizează că majorarea cursului de schimb va afecta direct populația.
Potrivit sursei citate, analistul economic Adrian Negrescu a explicat că cei mai afectați vor fi cei care au credite în euro: „Creșterea cursului la casele de schimb valutar îi afectează pe cei care au rate la bancă,
Citește și: Care sunt monedele și bancnotele de care românii trebuie să se ferească
Acesta recomandă ca soluție renegocierea creditelor în moneda națională, întrucât, conform prognozelor Comisiei Naționale de Prognoză, euro va depăși oficial pragul de 5 lei în viitorul apropiat.
În plus, deprecierea leului va influența prețurile produselor de bază și ale serviciilor, având în vedere că aproximativ 70% din alimentele consumate în România provin din importuri plătite în euro.