Ea este doctorița care stabilea ce pacienți „trebuie să moară” la Spitalul Pantelimon! Anchetatorii au descoperit o listă cu victimele ei

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 10 aug 2024, 18:57

Aceasta este doctorița care decidea ce pacienți trebuie să fie lăsați să moară

Sursa: stirileprotv.ro

Doctorița Maria Miron, anestezista de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București, a devenit recent figura centrală a unei anchete cutremurătoare care a scos la iveală detalii șocante despre modul în care aceasta trata pacienții aflați în stare critică.

Supranumită „Doamna cu coasa” de către colegii săi din secția de Terapie Intensivă, doctorița de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” este acuzată de comportamente care depășesc cu mult etica profesională și responsabilitățile unui medic.

Maria Miron este doctorița care stabilea ce pacienți „trebuie să moară” la Spitalul Pantelimon 

Maria Miron era bine cunoscută printre angajații spitalului pentru atitudinea ei cinică față de pacienții aflați la limita dintre viață și moarte.

Potrivit mărturiilor adunate de procurori, ea obișnuia să se refere la pacienții în stare gravă ca fiind „de lăsat”, întrucât considera că aceștia „trebuie să moară”.

Una dintre cele mai grave acuzații aduse împotriva doctoriței Miron este că ar fi redus în mod deliberat dozele de noradrenalină, un medicament esențial pentru menținerea tensiunii arteriale la pacienții în stare critică. Aceasta ar fi făcut ca pacienții să fie, practic, condamnați la moarte, mai ales că, în unele cazuri, intervențiile sale au avut loc chiar și după ce pacienții suferiseră stopuri cardiace.

Potrivit stirileprotv.ro, doctorița Miron ar fi fost responsabilă de trei saloane destinate pacienților în stare critică, despre care ar fi afirmat că „merită să moară”. În plus, într-o conversație cu partenerul său, care este și el anestezist într-un alt spital, ea ar fi făcut glume pe seama utilizării noradrenalinei.

Citește și: Medicul Bogdan Socea și-a anunțat demisia din funcția de manager al Spitalului „Sfântul Pantelimon”! Decizia a venit la îndemnul lui Alexandru Rafila și al lui Marcel Ciolacu

P. C. L.: Uite, poți să te inspiri din ce a scris, că e chiar foarte drăguț, și exact asta spun și eu, că ea (noradrenalina n.r.) nu tratează nimic”.

Miron Maria: „Îhî”.

P. C. L.: „Ea prelungește o suferință, deci nu tratează absolut nimic”.

Miron Maria: „Asta nu pot să zic că ce sunt eu, Dumnezeu [neinteligibil]… suferință?”.

P. C. L.: „Păi nu, nu, nu”.

Miron Maria: „Hî, hî, hî”.

P. C. L.: Păi nu, da' ce, sunt Dumnezeu să prelungesc suferința?”.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Miron Maria: „Da”.

P.C.L.: „Tre' să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă”.

Miron Maria: „Da, Cel de Sus. Frumos”.

P. C. L.: „Da”.

Ce făceau asistentele, în lipsa doctoriței Maria Miron

Asistentele care lucrau alături de ea au fost nevoite să intervină în secret și au administrat dozele corecte de medicament pentru a salva viețile pacienților.

Din teama că aceste practici vor fi descoperite și pentru a-și proteja propriile cariere, unii dintre asistenți au început să adune dovezi împotriva doctoriței. Ei au fotografiat injectomatele și au adunat mărturii care arătau că dozele corecte de medicamente erau administrate doar în timpul orelor de vizită, pentru a nu trezi suspiciuni în rândul rudelor pacienților, mai scrie sursa citată.

Angajat2:   „Ei pleacă, noi iar le dăm la 20”.

Angajat1:   „Ele nu comentează şi ele?”.

Angajat2:   „Toată lumea comentează, toată lumea comentează. Şi pleacă medicul de lângă tine şi iar dai la 20. Dar dacă se învârte pe acolo şi iar vine… La mine au venit şi mi-au zis că: ce faci, Ancuţa? Păi cum să fac? Dacă scrieţi în foaie eu las atâta, dar dacă nu scrie, eu ce să fac? Mă duc la puşcărie degeaba? Dacă vine cineva sau... Se întâmpla uneori să modificăm rata, spre exemplu, ei au dat pe 1 da? La vizită am dat înapoi la 15, la 10”.

Citește și: Dosarul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Cum acționau cele două doctorițe, de fapt. Cu ce înlocuiau noradrenalina

În cadrul anchetei, procurorii au descoperit detalii alarmante, inclusiv o listă găsită în locuința doctoriței, pe care erau trecute numele pacienților decedați la începutul lunii aprilie, alături de numele asistenților care au lucrat pe tura respectivă. Pe unul dintre aceste înscrisuri figura și mențiunea „Curățenie în telefon”, un indiciu că doctorița ar fi încercat să șteargă dovezi compromițătoare.

Cazul a avut repercusiuni directe asupra conducerii spitalului, atât managerul, cât și directorul medical au demisionat după ce ancheta a început să scoată la lumină amploarea situației. Statistica tragică a secției de Terapie Intensivă din luna aprilie, unde au murit 62 de pacienți, 17 dintre aceștia în doar două zile, ridică semne de întrebare cu privire la numărul real de victime ale presupuselor acțiuni ale doctoriței Maria Miron.

Ancheta continuă și se extinde și asupra altor decese suspecte din spital, în încercarea de a desluși dacă acțiunile doctoriței au contribuit la un număr mai mare de decese decât se credea inițial.