Ea este femeia care împodobește toate miresele din Țara Oașului! Viorica Puți a fost declarată „Tezaur Uman Viu”, pentru măiestria cu care le gătește pe tinere

Autor: Diana Ghita

Ea este împletitoarea de mirese din Țara Oașului

Sursa: Captură YouTube Kanal D

În ediția de duminică, 25 august, în emisiunea „Asta-i România” au fost prezentate nunțile fastuoase din Țara Oașului și povestea Vioricăi Puți, care a devenit un „Tezaur Uman Viu” pentru împodobitul mireselor din zonă.

Într-o lume în continuă modernizare, Țara Oașului din județul Satu Mare rămâne un bastion al tradițiilor, unde obiceiurile străvechi sunt păstrate cu sfințenie. Nunțile oșenești, renumite pentru fastul și luxul lor, sunt adevărate spectacole care durează trei zile și trei nopți. Aceste evenimente sunt marcate de o investiție financiară semnificativă, dar și de o profundă respectare a tradițiilor locale, care sunt esențiale pentru comunitatea din această zonă.

Viorica Puți împodobește toate miresele din Țara Oașului

Una dintre tradițiile centrale ale acestor nunți este împodobitul mireselor, un meșteșug vechi de sute de ani, transmis din generație în generație. Viorica Puți, o femeie din Bătarci, județul Satu Mare, este recunoscută nu doar în Țara Oașului, ci și la nivel național, pentru măiestria cu care desfășoară această activitate. Considerată un „Tezaur Uman Viu”, Viorica este printre puținele persoane care mai practică acest meșteșug tradițional.

„Aici, în Țara Oașului, la noi, nu prea știu mireasă care n-a fost cu cunună. Neapărat ele se fac cu cunună. Nu contează dacă mireasa e din altă zonă și mirele e oșan, se fac cu cunună și nu pot să vă explic în cuvinte cât de mult îmi place să le fac”,  a declarat femeia, la „Asta-i România”.

Citește și: Povestea bunicuței care face stand-up comedy! Ce povețe are Vasilica Vintilă pentru tinerii din ziua de azi: „Să se distreze ca lumea!”

Viorica vorbește cu mândrie despre meseria sa, pe care o consideră cea mai frumoasă din lume: „Pentru mine cred că e cea mai frumoasă meserie și îmi place. Toată lumea mă cunoaște, știe lumea cine sunt.(...)

Vă spun drept că mă mândresc cu asta”.  

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Cât de scump se îmbracă o mireasă în ziua nunții

Femeia este conștientă de valoarea inestimabilă a acestei tradiții, tocmai de aceea nu își dorește ca meșteșugul să dispară odată cu ea, așa că și-a adunat câteva ucenice: „Nu vreau să se piardă tradiția, vreau să se ducă cât eu trăiesc. Am câteva fete care vreau să urmeze. Le-am chemat, le-am arătat”.

În contextul unei nunți oșenești, costurile sunt adesea foarte ridicate, însă pentru oșeni, aceste cheltuieli nu contează.

Viorica Puți le-a povestit reporterilor „Asta-i România” despre o mireasă care a cheltuit câteva mii de euro doar pentru hainele de nuntă.

Citește și: Cand vezi atata bogatie, nu poti sa nu te intrebi cum a facut avere! Cum arata o zi din viata lui Patrick Specialul, romanul din Tara Oasului care are Parisul la picioare

„A fost acum o mireasă, a luat mult. Vreo două-trei mii de euro au fost numai hainele, apoi închiriatul cununei, apoi haine i-a făcut și mirelui, apoi și-a făcut cizme. Sunt scumpe, dar nu contează, oamenii, la noi, tare mult muncesc. Nu contează cât costă, toată lumea vrea să fie frumoasă”,  a spus femeia.

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.