Echinocțiul de primăvară în 2024: Data la care ziua este egală cu noaptea

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 18 nov 2024, 00:30

Cand incepe echinoctiul de primavara

Sursa: freepik

Echinocțiul de primăvară din anul 2024 semnifică debutul oficial al primăverii astronomice, o etapă ce se întinde pe aproximativ 92 de zile.

Echinocțiul de primăvară în 2024 are loc în momentul în care ecliptica, traiectoria aparentă a Soarelui pe bolta cerească, se intersectează cu ecuatorul ceresc.

În această perioadă distinctivă, fenomenul astronomic este marcat de echilibrul între durata zilei și a nopții, când lumina solară și întunericul devin egal distribuite în 24 de ore.

Citește și: România trece la ora de vară în martie 2024. Cum ne este afectat psihicul si cum putem trece mai ușori peste aceasta schimbare

Data la care ziua este egală cu noaptea

Termenul" echinocțiu" are originea în cuvântul francez "équinoxe".La rândul său, provine din limba latină, fiind format din "aequinoctium", derivat din cuvintele "aequus", ce înseamnă "egal", și "nox" sau "noctis", care se traduce ca "noapte".

Echinocțiul are loc de două ori pe an, prima dată în martie, marcând echinocțiul de primăvară, și apoi în septembrie, în momentul echinocțiului de toamnă.

Aceste perioade sunt caracterizate de momentul în care durata zilei și a nopții devine aproximativ egală, reflectând armonia cosmică între lumina solară și întuneric.

Fenomenul nu se produce în mod constant la aceeași dată în fiecare an, deoarece durata unui an calendaristic nu se aliniază perfect cu anul tropic.

Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul în care Pământul atinge cea mai apropiată poziție față de Soare. De la această dată înainte, durata zilei, într-o continuă creștere, depășește durata nopții, care, la rândul său, scade, până la data de 21 iunie, când are loc solstițiul de vară.

Este important să notăm că variația în timp a acestor evenimente este influențată de diferențele subtile dintre anul calendaristic și cel tropic, ceea ce determină fluctuații în momentul apariției echinocțiilor și solstițiilor în fiecare an.

În emisfera sudică a Pământului, acest fenomen se desfășoară într-un mod opus. În acele regiuni, acest punct de referință semnalează debutul toamnei astronomice. În plus, în zonele polare din emisfera nordică, începe perioada lungă de lumină polară, în timp ce în emisfera sudică începe perioada lungă de întuneric polar, ambele având o durată de aproximativ 6 luni fiecare.

În timpul echinocțiului de primăvară, Soarele parcurge ecuatorul ceresc, traversând de la emisfera australă a sferei cerești către cea boreală. În punctul specific cunoscut sub denumirea de "punct vernal", Soarele urmează o traiectorie diurnă de-a lungul ecuatorului ceresc.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"

Acest fenomen are ca rezultat o distribuție egală a duratei zilelor și nopților în ziua respectivă, indiferent de latitudine. Această perioadă marcantă a anului aduce cu sine echilibrul în lumina solară și întuneric, creând o armonie temporală în cadrul ciclului anual.

Cand incepe echinoctiul de primavara
[Sursa: freepik]

Citește și: Rugăciunea pentru Postul Paştelui

Echinocțiul de primăvară 2024

Fenomenul astronomic este cunoscut popular sub denumirile Tât Înainte și Târ Înapoi.

Din perspectiva astrologică, această perioadă corespunde tranziției Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului.

Conform interpretațiilor astrologice, momentul în care ziua și noaptea devin echivalente simbolizează o stare de armonie și reprezintă o fază profundă de transformare. Această transformare nu se limitează doar la schimbările evidente din natura exterioară, ci și la o evoluție benefică a naturii umane.

Astrologii sugerează că acest moment semnificativ marchează un echilibru cosmic și aduce cu sine oportunitatea unei transformări pozitive atât în mediul înconjurător, cât și în aspectul interior al ființei umane.

În timpul echinocțiului de primăvară, se observă o înviere a naturii, cu toate elementele sale tind să reiasă la suprafață și să se bucure de energiile revitalizante ale acestui sezon.

Tradițiile spirituale susțin că orice proces de evoluție parcurge trei faze distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea.

Aceste etape sunt completate de un moment de apogeu, reprezentând punctul culminant al a ceea ce a fost creat. Echinocțiul de primăvară, în acest context, poate fi considerat ca un moment de vârf în ciclul natural al evoluției, unde viața înflorește și se manifestă în toată splendoarea sa.