Echinocțiul de toamnă 2023: Tradiții și superstiții. Pe ce dată are loc echinocțiul de toamnă?

Autor: Cristina Mocanu

Pe ce dată are loc echinocțiul de toamnă?

Sursa: pixabay.com

Echinocțiul de toamnă reprezintă începutul toamnei astronomice.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă. Ce tradiții păstrează românii de echinocțiul de toamnă și pe ce dată pică acesta?

Când are loc echinocțiul de toamnă?

În acest an echinocțiul de toamnă va avea loc pe 23 septembrie, la ora 9:49:21. Acest

eveniment reprezintă momentul în care pășim în toamna astronomică, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180° iar noaptea devine egală cu ziua. 

Echinocțiul are loc de două ori pe an, prima dată fiind atunci când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică, iar al doilea, are loc în jurul datei de 23 septembrie, când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera

sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal.

Citește și: Ora de iarnă 2023. Se renunţă la schimbarea orei? Decizia a fost luată de Parlamentul European

Alt fenomen important ce ne așteaptă în curând va fi trecerea la ora de iarnă. Cu toate că, în ultimii ani, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, încă nu s-a luat nicio decizie oficială, astfel că ora de iarnă se va schimba și în

2023.

Ora de iarnă 2023 este momentul în care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est+ 2 UTC. Ora de iarnă este considerată ora-standard.

În acest an revenirea la ora de iarnă se va face la data de 29 octombrie 2023, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fii pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea devine mai lungă.

Când trecem la ora de iarnă, dormim cu o oră mai mult și astfel, ziua de 29 octombrie 2023 va avea 25 de ore.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce tradiții și obiceiuri sunt păstrate de echinocțiul de toamnă?

Echinocțiul de toamnă nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

În această perioadă, calendarul popular păstrează în zona echinocțiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiței Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creștine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi nașterea Fecioarei Maria (8 septembrie).

Se spune că în această zi nu este bine să să-ți cerți copiii pentru că vor înțelege că este tot ce au de cules în viață. Dacă în această zi va ploua, va ploua toată toamna, iar la această dată este bine să fie culese nucile, gutuile și merele.

Din bătrâni se mai spune că înainte să ieși din casă, ar fi bine să mănânci pâine, pentru bunăstarea casei, iar ultimele fructe din pomi nu trebuie culese ci este bine să fie lăsate pentru Mama Natură.

Citește și: Cum trecem mai ușor peste trecerea la ora de iarnă

Pe data de 23 septembrie, în ziua echinocțiului de toamnă, este bine să îți faci planuri de viitor pentru că sunt șanse mai mari să le duci la bun sfârșit.

Sursă: zcj.ro 

 

Taguri: