O dronă militară a căzut în curtea unui bărbat din Bistrița-Năsăud. Se verifică dacă este de origine rusă sau ucraineană

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 14 dec 2022, 05:40

Echipament rusesc a ajuns în România! O dronă militară rusă a căzut în curtea unui bărbat din Bistrița-Năsăud

Sursa: Twitter

Un bărbat din comuna Dumitra, Bistrița-Năsăud, a sesizat prin apel la 112 poliția în legătură cu un zbor neautorizat al unui aparat de zbor, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).

Conform Inspectoratului de Poliție Județean, corpul zburător în cauză este „un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, tip aeromodel”.

O dronă rusească a căzut în apropierea locuinței unui bărbat din Bistrița-Năsăud

„În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 423 Cod Penal (zborul neautorizat), urmând a fi sesizată unitatea de parchet competentă”, a declarat Poliţia.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 19 de război. Bombardamente masive în Kiev, Jîtomîr și Sumî! Aeroportul Antonov, atacat din nou!

Comuna Dumitra se află la aproximativ 12 kilometri distanță de municipiul Bistriţa, de-a lungul DN17C, spre oraşul Năsăud.

O dronă militară fără pilot, de origine rusească, a căzut aseară în curtea unui bărbat din satul Tărpiu, comuna Dumitra, din județul Bistrița-Năsăud.

Incidentul din Bistrița s-a petrecut la doar câteva zile după ce, pe 11 martie, Ministerul Apărării a transmis că o dronă a intrat pe teritoriul românesc, venind dinspre Ucraina, şi a ieşit după numai trei minute.

Aparatul de zbor nu avea însemne, are o lungime de aproape un metru și, din primele informații, este utilizată în misiuni de recunoaștere.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Specialiștii militari afirmă că drona ar fi una de tipul Orlan-10 și a fost construită la un centru din Sankt Petersburg, fiind folosită de militarii ruși.

Citeste si: Vladimir Putin nu se va opri cu atacurile doar la Ucraina! Care este următoarea țară pe care plănuiește să o cucerească

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru zbor neautorizat după ce au fost anunțați de un bărbat din comuna Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud, că în apropierea locuinței lui a sesizat un aparat străin de zbor, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

Polițiștii au declarat că este vorba despre „un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, tip aeromodel”.

MApN a subliniat că drona a intrat în spaţiul aerian al României, dinspre Ucraina, în jurul orei 23:23, şi a ieșit din spaţiul aerian naţional în jurul orei 23:26, îndreptându-se către Ungaria. Ulterior, drona a căzut la Zagreb, în Croația.

Premierul croat Andrej Plenkovic a precizat că drona militară era de origine rusească.

„Nu ştim deocamdată dacă aparţine armatei ruse sau ucrainene”, a spus acesta.