Echipamente electrice de vară - ghid pentru un consum sustenabil

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 31 iul 2024, 16:30

Chiar dacă uneori avem impresia că vara consumul de energie este mai scăzut, lucrurile nu stau deloc așa.

Temperaturile ridicate reprezintă principalele cauze ale creșterii costurilor de întreținere. Funcționarea aparatelor de aer condiționat, a congelatorului sau frigiderului este mai mult decât necesară pentru menținerea unui ambient răcoros, dar și pentru derularea activităților zilnice.

Totuși, există câteva reguli de bază, care te pot ajuta să economisești, dar și să reduci implicit impactul asupra resurselor naturale.

Aparatul de aer condiționat, cel mai mare consumator energetic

Știai că aparatul de aer condiționat se numără printre cei mai mari consumatori de energie? Totuși, este indispensabil pentru crearea unei atmosfere răcoroase pe timp de vară. Ce poți face într-un asemenea context? Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să evaluezi modul de utilizare.

Conform statisticilor, într-o gospodărie se regăsesc 74 de dispozitive electronice, dintre care 17 rămân nefolosite. Din anii 2000 până în prezent, tehnologia a evoluat fulminant, ceea ce a dus implicit la o reconfigurare drastică a consumului.

Cel mai bun exemplu este integrarea aerului condiționat, care a început să devină o alternativă sigură pentru locuințe și clădiri industriale din anii ‘90. De atunci până acum a schimbat complet nevoile locatarilor și a devenit o necesitate în materie de confort. Inițial, până să apară modelele mai noi, aparatele de aer condiționat funcționau pe bază de clorofluorocarburi (CFC).

Substanțele s-au dovedit a fi periculoase pentru stratul de ozon, tocmai de aceea au fost înlocuite. Totuși, nici variantele de ultimă generație nu garantează gestionarea corectă a resurselor, ba din contră.

În 500 de ore de funcționare, aparatul AC poate consuma 775 kWh - enorm atât pentru factura de întreținere, cât și pentru mediul înconjurător. Efectele se resimt și mai tare în cazul în care sistemul de răcire prezintă defecțiuni și implicit incapacitatea de a funcționa corespunzător. În asemenea cazuri, sunt mai mult decât necesare etapele de reciclare electrocasnice mari. Dacă vrei să te asiguri că activitățile derulate respectă reglementările de funcționare și calitate, e recomandat să contactezi o firmă specializată.

Pe lista electrocasnicelor care consumă foarte mult trebuie menționate și frigiderul sau congelatorul. Pe timp de vară, mai ales, sunt utilizate la capacitate maximă pentru a răci băuturile sau a păstra mâncarea proaspătă. Cel mai bine ar fi să planifici atent cumpărăturile și să eviți din start risipa.

Echipamente electrice „de vară”, care pot deveni deșeuri invizibile

Petrecem mai mult timp în aer liber în sezonul estival, dar rămânem înconjurați de numeroase dispozitive electrice. Atunci când se strică, uneori uităm că ele devin deșeurilor invizibile. Iată câteva dispozitive de acest gen. 

  • Storcător citrice;
  • Boxă portabilă;
  • Lampă;
  • Aparat contra țânțarilor;
  • Air tag

Vestea bună e că aplicația Unde reciclăm pusă la dispoziție de Asociația Environ te ajută să identifici rapid cele mai apropiate puncte de colectare. În prezent, există o rețea de peste 4630 de unități. Pe listă se află instituții de învățământ, supermarketuri sau clădiri publice. Deșeurile invizibile pot fi predate în spațiile special amenajate, iar mai apoi vor fi colectate în vederea revalorificării.

Echipamentele de vară consumă mai mult decât crezi. Așadar, nu-ți rămâne decât să reciclezi ceea ce nu mai folosești și să te bucuri sustenabil de vară!

 


Eliminare surpriză în Casa iubirii! Momente tensionate s-au derulat în platoul emisiunii, unde trei concurenți au fost propuși spre eliminare! Iată cine a plecat acasă și ce reacții s-au stârni!