Echipamentele și aparatele electrice sau electronice vor putea fi recondiționate și scose la vânzare. Legea a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 oct 2023, 03:45

Atât produsele electrice cât și cele electronice pot fi repuse la vânzare după ce au fost recondiționate.

Sursa: https://pixabay.com/

Președintele României a promulgat legea prin care aparatele electrice sau electronice pot fi repuse la vânzare după ce au fost recondiționate.

Atât produsele electrice cât și cele electronice pot fi repuse la vânzare după ce au fost recondiționate. Legea va putea fi pusă în practică, mai ales că președintele țării a semnat documentele oficiale.

Electronicele și electricele vor putea fi puse la vânzare din nou

O mare parte dintre produsele electrice și electronice vor putea fi repuse la vânzare după ce acestea vor fi recondiționate astfel încât, numărul de de aparate ce sunt încă funcționale, dar care ajung totuși la reciclare să se reducă.

Cadrul legal pentru recondiționarea și reutilizarea aparatelor electrice și electronice e stabilit de un proiect de lege ce a primit deja semnătura președintelui României, Klaus Iohannis și care are scopul de a transpune, de fapt, o directivă europeană.

Citește și: Noi reguli pentru industria de ambalaje, începând cu 2023. Comisia Europeană anunță ce schimbări trebuie să facă producătorii

Proiectul de lege va urma să fie pus în aplicare curând și a apărut în contextul în care așa cum subliniază inițiatorii măsurii, România nu are reglementată o piață pentru deșeurile electrice și

electronice supuse unui proces de pregătire pentru reutilizare, care să definească încetarea statutului de deșeu al acestora odată cu finalizarea pregătirii pentru reutilizare, așa cum prevede  Directiva 2008/98/CE, iar reglementarea cerințelor tehnice și a procedurii efective de pregătire pentru reutilizare lipsește în prezent.

Ce prevede legea deșeurilor recondiționate

Conform viitoarei legi, activitatea de pregătire pentru reutilizare a echipamentelor electrice şi electronice vechi nu trebuie confundată cu reutilizarea generală a echipamentelor electrice şi electronice prin intermediul pieței second-hand.

De asemenea, reutilizarea generală are loc înainte ca produsul să devină deșeu, iar pregătirea pentru reutilizare are loc după ce obiectele devin deșeuri.

Reutilizarea înseamnă operațiunea prin care produsele sau componentele care nu sunt deșeuri pot fi utilizate iar în același scop pentru care au fost concepute, înainte ca utilizatorul final să arunce produsul şi înainte de a se genera deșeuri. Pregătirea pentru reutilizare acestora înseamnă operațiuni de verificare, curățare sau reparare, prin care produsele sau componentele produselor care au devenit deșeuri sunt pregătite pentru a putea fi reutilizate fără nicio altă operațiune de preprocesare.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Odată ce au fost pregătite pentru a fi reutilizate, echipamentele electrice și electronice își vor înceta statutul de deșeu şi vor putea fi vândute sau donate ca echipamente recondiționate către consumatorii interesați de produsele din această categorie.

Cei care vor prelua produsele vor avea dreptul la o informare corectă şi transparentă privind procesul de pregătire pentru reutilizare, reparațiile efectuate în acest proces, garanția şi condițiile de acordare sau încetare a acesteia, service-ul post-vânzare şi modul de soluționare a eventualelor reclamații ulterioare procesului de vânzare.

Citește și: Previziuni economice și financiare pentru 2023: Cum va evolua cursul de schimb euro-leu și dobânzile ROBOR ȘI IRCCC

Astfel că, eticheta produsului va trebui să indice cu exactitate că este vorba de un echipament pregătit pentru reutilizare, să conțină datele de identificare ale operatorului care efectuează pregătirea pentru reutilizare şi să precizeze data la care echipamentul a fost recondiționat.

Legea mai stabilește obligațiile operatorului de pregătire pentru reutilizare și cerințele tehnice necesare pentru activitatea de pregătire pentru reutilizare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Pentru a intra în vigoare proiectul, legea va trebui publicată, mai întâi, în Monitorul Oficial.

Sursă: cdep.ro