Pe 25 octombrie 2022, are loc o eclipsă de soare, care va putea fi văzută și în România.
Când are loc eclipsa de soare de pe 25 octombrie 2022
Reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” spun că eclipsa va avea loc pe 25 octombrie, va începe la ora 12:26 şi se va termina la ora 14:49.
Fenomenul va acoperi țara noastră în proporție de 38%. Specialiştii atrag atenţia celor care vor să vadă eclipsă să nu se uite la Soare fără filtre speciale precum ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură, relatează România TV.
Luna va interacționa cu Soarele, astfel că o eclipsă parțială de Soare va apărea pe cer și îl va acoperi în mare parte din zonele Europei, a Orientului Mijlociu, dar și în părți din vestul Asiei, nordul Africii și Groenlanda.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Eclipsa de pe 25 octombrie 2022 va avea loc atunci când luna va acoperi o parte din discul solar, așa cum este văzut de pe Pământ. Aproape 86% din suprafața Soarelui va fi, astfel, acoperită de Lună. Oamenii vor putea observa fenomenul din zonele Europei și ale Asiei, astfel că, în America de Nord și Sud, fenomenul nu va putea fi văzut, deoarece va avea loc pe timp de noapte.
Ce este o eclipsă solară
Eclipsele solare sunt unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale naturii. O eclipsă solară are loc atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, iar Luna proiectează o umbră peste Pământ.
O eclipsă solară poate avea loc doar în timpul fazei de lună nouă, când luna trece direct între Soare și Pământ, iar umbra ei cade pe suprafața Pământului. Dacă alinierea produce o eclipsă solară totală, o eclipsă solară parțială sau o eclipsă solară inelară depinde de mai mulți factori.
Faptul că o eclipsă poate avea loc este o întâmplare a mecanicii celeste și a timpului. De când s-a format, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, Luna s-a îndepărtat treptat de Pământ (n.r.: cu aproximativ 1,6/4 centimetri pe an). În momentul de față, Luna se află la distanța perfectă pentru a apărea pe cerul nostru exact de aceeași mărime cu Soarele și, prin urmare, pentru a-l bloca.