Eclipsă de Soare pe 8 aprilie 2024: Din ce zone se poate vedea? Există potențialul pentru explozii dramatice de plasmă

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 08 apr 2024, 14:41

De unde se poate vedea Eclipsa de Soare de pe 8 aprilie

Sursa: freepik

Eclipsa totală de soare din 8 aprilie 2024 promite să fie un adevărat fenomen științific, beneficiind de contribuția noilor nave spațiale și a telescoapelor avansate, dar și de șansele cosmice favorabile.

Vom avea o eclipsă de Soare pe 8 aprilie 2024. Luna se va afla într-o apropiere remarcabilă față de Pământ, oferind o perioadă extinsă și intensă de întuneric, în timp ce soarele se anunță că va fi mai activ, având potențialul pentru explozii dramatice de plasmă.

Citește și: Eclipse în 2024: Cel mai important eveniment astrologic al anului are loc în aprilie

Din ce zone se poate vedea eclipsa de soare din 8 aprilie 2024

Eclipsa totală de soare din ziua de luni, 8 aprilie 2024, va străbate America de Nord, traversând Mexicul, Statele Unite și Canada. Fenomenul va începe cu eclipsa totală de soare deasupra Oceanului Pacific.

Traiectoria eclipsei va continua din Mexic, pătrunzând în Statele Unite prin Texas și traversând apoi Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire și Maine.

De asemenea, mici porțiuni din Tennessee și Michigan vor fi martore la eclipsa totală de soare. Fenomenul va intra în Canada prin sudul Ontario și va continua prin Quebec, New Brunswick, Prince Edward Island și Cape Breton. Eclipsa va părăsi America de Nord continentală pe coasta Atlanticului, în Newfoundland, Canada, la ora locală 17:16.

Statele Unite nu vor mai fi privilegiate să vadă o altă eclipsă totală de soare de o asemenea amploare până în 2045, motiv pentru care NASA și alte organizații depun eforturi considerabile pentru a studia acest fenomen.

Peste 600 de baloane meteorologice vor fi lansate de către studenți pe parcursul traseului, acestea urmând să transmită în direct și să studieze schimbările atmosferice. Cerul înnorat nu va constitui o problemă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Un fenomen astrologic rar va avea loc în această seară! Este vorba despre o ploaie de meteoriți care poate fi văzută doar o dată la 76 de ani

Ce este eclipsa de soare

Eclipsele de Soare sunt printre cele mai fascinante fenomene astronomice. Pe data de 25 octombrie 2022, a avut loc cea mai recentă eclipsă parțială de Soare, care a putut fi observată și de pe teritoriul României.

Cu toate acestea, cele mai spectaculoase evenimente din acest gen sunt eclipsele totale de Soare, momente când practic, Pământul este învăluit în întuneric pentru câteva minute.

Eclipsa totală de Soare următoare se va putea observa în România abia în septembrie 2081. Este important de menționat că aceasta va putea fi văzută în sud-vestul și sudul țării, însă în Sighetul Marmației va fi vizibilă doar parțial.

În acest articol, ne propunem să explorăm fenomenul unei eclipse totale de Soare, să analizăm istoria eclipselor solare din România și să evidențiem datele viitoarelor evenimente astronomic.

Citește și: Cum sunt afectate zodiile de Eclipsa totală de Soare 2024: O zodie își va da demisia, dar va câștiga pe plan personal

Istoria eclipselor de Soare în România

În istoria sa, România a fost martoră la doar 13 eclipse totale de Soare în ultimul mileniu. Dacă pentru a observa o eclipsă parțială de Soare trebuie să așteptăm aproximativ 2-3 ani pentru a o vedea din țara noastră, în schimb, pentru a experimenta fenomenul cunoscut sub numele de "noaptea de peste zi", ar trebui să așteptăm chiar și până la 80 de ani.

Pe 15 februarie 1961, în România a avut loc prima eclipsă totală de Soare după o pauză de 145 de ani. Banda de totalitate a străbătut sudul țării, incluzând orașe precum București, Craiova, Constanța, Tr. Măgurele, Ploiești, Tulcea, Brăila și Sulina. Momentul maxim de vizibilitate a fost în dimineața zilei, la ora 9:55, iar eclipsa a fost observabilă timp de două minute și 10 secunde.

La 11 august 1999, treizeci și opt de ani mai târziu, a avut loc o altă eclipsă totală de Soare, iar România a fost epicentrul vizibilității maxime a acestui fenomen în toată Europa. De asemenea, Bucureștiul a fost singura capitală de pe continentul european situată pe linia centrală a benzii de totalitate și a experimentat momentul maxim al eclipsării la ora 11:07.