Eclipsa totala de luna, vizibila si din Romania

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 08:23

Pe data de 10 decembrie va avea loc o eclipsa totala de luna care va fi vizibila in totalitate in Asia si Australia, din Romania va putea fi obsevata incepand cu ora 16:30, cu singura conditie: orizontul estic sa fie liber deorece Luna va fi acoperita de umbra Terrei chiar in timp ce rasare.

Eclipsa va avea loc intre orele 13:33 si 19:30, insa ea se va vedea in totalitate doar in Asia si Australia. In America de Nord, Europa si Africa se va vedea pe jumatate- americanii vor vedea prima jumatate, in timp ce in Romania se va vedea  cea de-a doua jumatate, potrivit Observatorului Astronomic din Capitala.

In Romania Luna va rasari sambata de la ora 16:30, cand va fi acoperita de umbra Terrei, pana la 16:56.
Dupa care se va putea vedea cum Luna iese din umbra, incepand cu 16:57, pana la 18:18, cand va intra in penumbra.Intrucat penumbra este transparenta, se poate considera, din punct de vedere vizula, ca eclipsa a luat sfarsit. Geometric, insa, eclipsa se va sfarsit la ora 19:30, cand Luna va iesi complet din penumbra.

Eclipsa dureaza cinci ore si 56 de minute, iar totalitatea 51 de minute si opt secunde.
Luna se va afla partial in umbra Pamantului de trei ore si 32 de minute.

Daca vrei sa vezi eclipsa si esti din Bucuresti poti merge la Observatorul Astronomic, care va fi deschis sambata incepand cu ora 16:30. Chiar daca va fi senin, din cauza orizontului blocat de cladirile din oras, Luna va putea fi vazuta pana la 17:30.

Sursa: Mediafax

 

Taguri: