Economia Marii Britanii a șchiopătat în primul trimestru al acestui an, deoarece consumatorii au cheltuit mai puțin pentru servicii, iar grevele și-au pus amprenta. Produsul intern brut (PIB) al țării a înregistrat o creștere de 0,1% în primele trei luni ale anului 2023, comparativ cu trimestrul precedent, au arătat vineri datele Oficiului Național de Statistică (ONS). Însă producția a scăzut cu 0,3% în martie, comparativ cu februarie, pe fondul unor "scăderi generalizate" ale cererii în sectorul serviciilor, a precizat într-un comunicat Darren Morgan, director de statistici economice la ONS.
Proteste multiple
Morgan a adăugat că o serie de greve ale angajaților din sectorul public au cântărit, de asemenea, asupra activității.
"În timp ce Marea Britanie a reușit până acum să evite o recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de creștere, cifrele din martie evidențiază contextul persistent de creștere economică slabă", a
"Inflația foarte ridicată, creșterea negativă a salariilor reale și presiunile generale legate de costul vieții apasă asupra consumatorului și, la rândul său, asupra industriei serviciilor, care este în mod obișnuit un motor de creștere cheie pentru economia britanică", a adăugat ea într-o notă. Banca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor pentru a 12-a oară consecutiv în lupta sa cu inflația de două cifre.
Banca centrală se așteaptă ca economia britanică să crească cu 0,25% în acest an și cu 0,75% în 2024- o evaluare mult mai pozitivă decât în februarie, când a prognozat contracții de 0,5% și, respectiv, 0,25%.
"Marea Britanie rămâne singura țară din G7 în care principala măsură trimestrială a PIB-ului nu și-a revenit încă la vârful de dinainte de Covidiu", a declarat Samuel Tombs, economist șef pentru Marea Britanie la Pantheon Macroeconomics, într-o notă de vineri.
Inflația este încă ridicată
Inflația prețurilor de consum în Marea Britanie rămâne încă foarte ridicată, menținându-se peste 10% în anul până în martie. ONS a precizat că prețurile mai mari au cântărit asupra cheltuielilor reale ale gospodăriilor în primul trimestru, care au fost staționare, comparativ cu o creștere de 0,2% în ultimul trimestru din 2022.
"Cu partea de servicii cheie a economiei care continuă să încetinească în fața costurilor de împrumut mai mari și a prețurilor în creștere, încă se simte ca și cum am merge prin melasă", a declarat Tom Stevenson, director de investiții personale la Fidelity International, într-o notă de vineri.
"Cu o inflație încă de două cifre, se simte în mod deprimant ca o reluare a anilor '70."
Banca Angliei se așteaptă ca inflația să scadă brusc în următoarele luni. Dar la fel au spus toate bancile la inceputul 2022 si doar s-a agravat situatia de atunci. Eventual inflatia tot scade, problema este cand?
Citește și: Criza politică din Pakistan va adânci criza economică a țării!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Citește și: "Ajustări masive" pentru sistemul financiar la nivel global?
Citește și: Inegalitatea veniturilor crește, lumea studiaza problema si solutii!