Economia Chinei și-a recăpătat avântul în trimestrul al treilea, produsul intern brut (PIB) înregistrând o creștere de 4,9% față de anul trecut, a anunțat miercuri Biroul Național de Statistică (BNS).
Această creștere a fost peste estimarea de 4,4% estimată de un sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor și pune la îndemână obiectivul de creștere anuală al Beijingului. În primele nouă luni ale anului 2023, economia a crescut cu 5,2% față de anul precedent.
"Obiectivul de creștere de [aproximativ] 5% va fi atins", a declarat Zhiwei Zhang, președinte și economist șef al Pinpoint Asset Management din Hong Kong, într-o notă de cercetare.
La nivel trimestrial, economia a crescut cu 1,3% în perioada iulie-septembrie. Aceasta a fost mai rapidă decât creșterea trimestrială de 0,8% înregistrată în cele trei luni până în iunie.
Cheltuielile de consum au apărut ca fiind unul dintre cele mai strălucitoare puncte în perioada iulie-septembrie, potrivit datelor NBS.
Cu toate acestea, sectorul imobiliar extrem de important rămâne o piedică. Investițiile imobiliare au scăzut cu 9,1% în primele nouă luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit NBS.
Piața imobiliară, care a reprezentat până la 30% din economie, a intrat în criză în urmă cu mai bine de doi ani, după ce guvernul a luat măsuri drastice împotriva împrumuturilor dezvoltatorilor.
Este probabil ca această încetinire să se prelungească, reprezentând o amenințare majoră pentru perspectivele de creștere ale Chinei în următorii trei până la cinci ani.Cea de-a doua economie a lumii a avut un început de an solid, după ce a ieșit din trei ani de restricții Covid. Însă redresarea s-a stins în lunile aprilie-iunie, pe fondul unor cheltuieli de consum slabe, al unei prăbușiri persistente în sectorul imobiliar și al unei cereri globale reduse pentru produsele sale manufacturate.
Beijingul și-a intensificat eforturile de relansare a creșterii, inclusiv prin reducerea ratelor dobânzilor, eliminarea restricțiilor privind achiziționarea de locuințe și de mașini, accelerarea proiectelor de infrastructură și relaxarea controlului capitalului pentru a atrage investițiile străine.
"Există suficiente semnale pozitive în datele recente pentru a sugera că economia a luat o întorsătură", au declarat miercuri analiștii de la Capital Economics într-un raport de cercetare.
"Acest lucru reflectă parțial intensificarea recentă a sprijinului politic, care pare să continue în lunile următoare", au adăugat ei.
Cheltuieli de consum mai puternice
Alte date publicate miercuri de NBS au indicat semne suplimentare de stabilizare.
Cheltuielile de consum se află pe un teren solid. Vânzările cu amănuntul au urcat cu 5,5% în septembrie, cel mai rapid ritm de creștere din ultimele patru luni.
Cheltuielile pentru bunuri și servicii legate de festivități s-au accelerat luna trecută, înainte de vacanța prelungită din Săptămâna de Aur, care s-a întins pe opt zile până la 6 octombrie.
Vânzările de tutun și alcool au urcat cu 23% în septembrie față de anul precedent, cea mai mare creștere dintre toate segmentele de cheltuieli. A fost urmată de serviciile de catering și de produsele sportive și de divertisment, care au înregistrat creșteri de 12,8% și, respectiv, 10,7%.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Producția industrială a crescut cu 4,5% în septembrie față de anul trecut, egalând creșterea din august.
Investițiile în active fixe, cum ar fi drumurile și aeroporturile, au crescut cu 3,1% în primele nouă luni ale anului. În sectorul privat, investițiile s-au retras cu 0,6%, dar investițiile din sectorul de stat au crescut cu 7,2%. În special, investițiile în infrastructură s-au accelerat.
Șomajul a scăzut în mod surprinzător
Rata șomajului urban, care măsoară lipsa locurilor de muncă în orașe și municipii, a scăzut la 5% în septembrie, de la 5,2% în august. Acesta marchează cel mai scăzut nivel din noiembrie 2021.
Dar nu au fost furnizate informații despre șomajul în rândul tinerilor, care a atins un maxim istoric de 21,3% în iunie, înainte ca publicarea datelor să fie suspendată.
"În pofida ratei ridicate a șomajului în rândul tinerilor, reziliența pieței muncii a ajutat probabil la punerea unui prag sub cheltuielile de consum", au declarat analiștii de la Capital Economics.
Redresarea economică este în "fază incipientă
Deloc surprinzător, sectorul imobiliar este în continuare în contracție.
Începuturile de locuințe noi, măsurate în funcție de suprafața construită, au scăzut cu 23,4% de la an la an în septembrie, după o scădere de 24,4% în primele opt luni.
Construcția de locuințe noi se află acum la cel mai scăzut nivel din 2005 încoace, ceea ce sugerează că "dezvoltatorii rămân prudenți", au declarat analiștii de la Capital Economics.
Un sondaj oficial privind prețurile locuințelor va fi publicat joi de NBS.
"Redresarea economică este încă în fază incipientă", a declarat Harry Murphy Cruise, economist la Moody's Analytics.
"Și cum deteriorarea pieței imobiliare nu dă semne de încetinire, un nor negru persistă deasupra noastră."
Pe baza datelor de miercuri, Cruise se așteaptă ca economia chineză să se extindă cu 5% în 2023, ușor mai mult decât estimarea anterioară a firmei, de 4,9%.
La începutul acestei luni, Banca Mondială și-a menținut prognoza potrivit căreia PIB-ul Chinei va crește cu 5,1% în 2023. Dar și-a redus prognoza pentru 2024 de la 4,8% la 4,4%, citând dificultăți persistente, cum ar fi nivelul ridicat al datoriei, slăbiciunea proprietății și îmbătrânirea populației.
Citește și: Războiul Israelului cu Hamas ajunge în America corporatistă
Citește și: Foxconn din Taiwan va construi "fabrici de inteligență artificială" împreună cu Nvidia
Citește și: Până la 100.000 de persoane la o demonstrație pro-Palestina