Economia globala din 2023 - Economii avansate si emergente

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 22 aug 2024, 04:35

Perspectivele globale rămân neschimbate, în pofida datelor mai slabe privind comerțul, încrederea consumatorilor și activitatea întreprinderilor

Sursa: PixaBay

Perspectivele globale rămân neschimbate, în pofida datelor mai slabe privind comerțul, încrederea consumatorilor și activitatea întreprinderilor

Perspectivele globale rămân neschimbate, în pofida datelor mai slabe privind comerțul, încrederea consumatorilor și activitatea întreprinderilor. Inflația și ratele dobânzilor, încă ridicate, acționează ca un obstacol în calea creșterii economice.
Potrivit raportului World Economic Outlook din octombrie al Fondului Monetar Internațional (FMI), se preconizează o încetinire a creșterii globale de la 3,5% în 2022 la 3,0% în 2023 și la 2,9% în 2024.

Perspectivele globale rămân neschimbate, în pofida datelor mai slabe privind comerțul, încrederea consumatorilor și activitatea întreprinderilor
[Sursa: PixaBay]

Economiile avansate

În economiile avansate, inflația de bază fie a scăzut, fie a rămas neschimbată. Statele Unite au creat mai puține locuri de muncă decât se așteptau în octombrie, iar estimările privind creșterea PIB-ului au rămas modeste în Regatul Unit și se așteaptă o încetinire în zona euro.

Statele Unite. Cele mai recente date de pe piața muncii au arătat că economia americană a adăugat 150.000

de locuri de muncă în octombrie. În același timp, cifrele pentru septembrie și august au fost revizuite în scădere de la 336.000 la aproximativ 300.000 și, respectiv, de la 227.000 la 165.000 de locuri de muncă. Rata șomajului a crescut la 3,9% (de la 3,8% luna trecută și 3,5% în ianuarie 2020), iar numărul de șomeri a fost de 6,5 milioane, în ușoară creștere cu 0,5 puncte procentuale și, respectiv, 849.000 de persoane. Aceste date și revizuiri vor fi cruciale pentru următoarea ședință a Fed din decembrie, deoarece semnele inițiale ale unei răciri a pieței muncii ar putea descuraja noi creșteri ale ratei dobânzii.

Regatul Unit. Creșterea în Regatul Unit este proiectată să scadă de la 4,1% în 2022 la 0,5% în 2023, cu o revizuire în creștere de 0,1 puncte procentuale. Acest declin reflectă politicile monetare mai stricte pentru a limita inflația încă ridicată, precum și efectele persistente ale șocului privind termenii de schimb din cauza prețurilor ridicate la energie.

Potrivit OCDE, se așteaptă ca PIB-ul țării să înregistreze o creștere modestă de 0,3% în 2023 și de 0,8% în 2024. Se estimează că inflația globală va încetini pe fondul scăderii prețurilor la energie și se va apropia de ținta de 2% până la sfârșitul anului 2024.

Zona euro. Proiecțiile din octombrie ale FMI arată că se așteaptă ca media anuală a creșterii PIB-ului real să încetinească de la 3,4% în 2022 la 0,7% în 2023 și apoi să revină la 1,2% în 2024. Comparativ cu cele mai recente proiecții, perspectivele de creștere a PIB au fost revizuite în scădere cu 0,1 puncte procentuale pentru 2023 și cu 0,2 puncte procentuale pentru 2024. Țările mai orientate spre industria prelucrătoare sunt în urmă din cauza dinamicii slabe a sectorului, pe fondul prețurilor ridicate la energie (de exemplu, se preconizează că Germania va înregistra o creștere de -0,5% în 2023). În plus, economiile mai orientate către servicii încep să încetinească sau să se contracte.

Perspectivele globale rămân neschimbate, în pofida datelor mai slabe privind comerțul, încrederea consumatorilor și activitatea întreprinderilor
[Sursa: PixaBay]

Economii emergente

În economiile emergente, creșterea PIB-ului încetinește în China și rămâne stabilă în Rusia. Între timp, producția industrială și industria prelucrătoare sunt în creștere în India, iar inflația continuă să crească în Brazilia.

China. Creșterea PIB-ului Chinei în trimestrul al treilea a încetinit la 4,9% de la an la an (față de 6,3% în trimestrul al doilea), reflectând dispariția influenței efectului de bază. În această perioadă, PIB-ul a crescut cu 5,2%. Consumul a fost cel mai important motor, reprezentând 95% din creșterea PIB-ului, urmat de investiții (22%) și comerț (-17%). Pe sectoare, creșterea PIB-ului în agricultură s-a accelerat la 4,2%, de la 3,7% în trimestrul al doilea. Iar creșterea PIB-ului în sectorul industrial și în cel al serviciilor a încetinit la 4,6% și 5,2%, în scădere de la 5,2% și, respectiv, 7,4% în al doilea trimestru.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

India. În al doilea trimestru al anului 2023, indicele activității economice din India prevede în prezent o creștere a PIB-ului de 6,8%. Producția industrială a fost relativ pozitivă. Creșterea de la an la an a fost de 8,0% în august, toate sectoarele înregistrând o creștere față de cifrele din 2022. Industria prelucrătoare a continuat să se extindă cu 1,6% (0,1% în iulie), industria minieră a rămas stabilă, iar energia electrică a înregistrat o creștere de 8,1% (8,0% în iulie). Indicele managerilor de achiziții (PMI) pentru sectorul manufacturier a rămas în contracție timp de 13 luni la rând, situându-se la 57,5 (58,6 în august), în timp ce indicele PMI pentru servicii a crescut la 61,0 în septembrie, printre cele mai ridicate din ultimii 13 ani.

Brazilia. Inflația a continuat să crească pentru a treia lună consecutiv, ajungând la 5,19% (4,61% în august), cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni. Prețurile de consum au accelerat considerabil pentru transport, în mare parte din cauza costurilor ridicate ale combustibililor. Între timp, inflația pentru alimente a continuat să încetinească, având în vedere recoltele agricole puternice. Încrederea consumatorilor a crescut ușor la 97,0 în septembrie, de la 96,8 în august- cel mai ridicat nivel din februarie 2014.

Rusia. Inflația globală a ajuns la 6% în septembrie (de la 5,2% în august, de la 5,2% în ritm anual), iar inflația de bază a crescut la 4,6% de la 4,0%. Noile previziuni ale Băncii Centrale a Federației Ruse și ale Oxford Economics estimează o creștere a economiei țării de 0,5-1,5%. Producția industrială a stagnat în perioada iunie-august, păstrând o dinamică anuală pozitivă de 4,9% (5,7% în medie în al doilea trimestru). În schimb, tendințele importurilor și exporturilor au făcut ca excedentul comercial de bunuri să se extindă la 11,3 miliarde de dolari în august, de la 6,5 miliarde de dolari în iulie.riția influenței efectului de bază. În această perioadă, PIB-ul a crescut cu 5,2%.

Citește și: Cum să investești cel mai bine pe termen lung- Strategii si sfaturi

Citește și: Top 3 investiții pe termen lung în portofoliul tău pentru 2023-2024

Citește și: BCE consideră că sistemul piețelor financiare Europene este fragil

 

Taguri: