Cum merge economia rusă? Ajunge la colapsul estimat de toata lumea? Prăbușirea PIB-ului rusesc arată că sancțiunile occidentale sunt eficiente. În pofida îmbunătățirii estimărilor privind PIB-ul, perspectivele economice sunt slabe.
Scepticii sunt contrazisi de date reale
Mulți comentatori se îndoiesc că sancțiunile adoptate împotriva Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina sunt eficiente. Aceștia subliniază că prețurile ridicate la energie cauzate de sancțiuni au redus volumul exporturilor rusești, dar au crescut veniturile din exporturi.
Produsul intern brut nu va vedea o crestere in urmatorii ani
În detaliu, în 2022 T2, creșterea PIB-ului real al Rusiei s-a prăbușit la -4,1% pe an (an/an), de la +5% pe an în 2021 T4. Din punct de vedere contabil, PIB-ul a fost stimulat de scăderea importurilor cu 22% an/an, după cum a raportat Banca Centrală a Federației Ruse (CBR).
Scăderea importurilor a stat la baza prăbușirii consumului: în iulie, vânzările cu amănuntul reale au fost cu peste 7% mai mici decât cu un an înainte. Scăderea importurilor este semnificativă deoarece pentru multe categorii de bunuri, inclusiv tehnologie și transport, Rusia este dependentă de aprovizionarea externă. Sectorul aviației este un exemplu în acest sens: lipsa pieselor de schimb pentru avioane, în mare parte de fabricație occidentală, este de așa natură încât, pentru a continua să zboare, avioanele Aeroflot trebuie să canibalizeze alte avioane.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Un viitor nu prea stralucit
Pe termen scurt, creșterea artificiala va fi diminuată de înăsprirea sancțiunilor occidentale începând cu luna iunie, inclusiv de oprirea importurilor de produse petroliere din UE începând cu 2023. În plus, Rusia a redus exporturile de gaze naturale către UE la puțin peste 10% din nivelurile de dinaintea războiului. Întrucât mai puțin de jumătate din exporturile de energie pe care Rusia obișnuia să le expedieze către UE pot fi redirecționate rapid către alte piețe, acest lucru va reduce resursele de care dispune guvernul rus pentru a susține economia. Pe termen mediu, efectele negative ale sancțiunilor asupra economiei rusești se vor accentua. Lipsa pieselor de schimb pentru utilajele existente și lipsa accesului la tehnologia occidentală vor limita producția potențială a sectoarelor cheie din economia rusă, inclusiv agricultura, energia și mineritul, precum și sectorul farmaceutic. În plus, exodul creierelor rezultat din emigrarea tinerilor bine pregătiți va limita, de asemenea, creșterea PIB-ului. Creșterea potențială a PIB-ului pare destinată să scadă și mai mult față de rata deja scăzută de mai puțin de 1% pe an, înregistrată după anexarea Crimeei în 2014 și prima rundă de sancțiuni occidentale.
Citeste si: Sabotaj pe conductele rusesti Nordstream
Citeste si: Putin incearca cu disperare sa fure teritoriu prin referendumuri
Citeste si: Sanctiuni de la EU impotriva terorismului lui Putin