Economia SUA a crescut cu 4,9% în trimestrul al treilea, ușor mai slab

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 21 dec 2023, 17:28

n trimestrul al treilea, creșterea economică a SUA a fost ușor mai mică decât cea raportată anterior, dar totuși robustă, subliniind forța puternică a economiei

Sursa: PixaBay

n trimestrul al treilea, creșterea economică a SUA a fost ușor mai mică decât cea raportată anterior, dar totuși robustă, subliniind forța puternică a economiei

În trimestrul al treilea, creșterea economică a SUA a fost ușor mai mică decât cea raportată anterior, dar totuși robustă, subliniind forța puternică a economiei americane în timpul verii.

Produsul intern brut, cea mai amplă măsură a producției economice, a crescut cu o rată anualizată de 4,9% din iulie până în septembrie, a anunțat joi Departamentul Comerțului. Acesta este un ritm de creștere mai lent decât cel de 5,2% raportat în cea de-a doua estimare.

Creșterea din al treilea trimestru a fost cea mai puternică din ultimii aproape doi ani, deoarece americanii au cheltuit pentru concerte live, filme și bunuri. Economia americană a încetinit față de ritmul alert de la începutul anului, dar atât angajările, cât și cheltuielile rămân solide. a estimare finală a departamentului a luat în considerare cheltuielile de consum mai slabe, investițiile în stocuri și exporturile, revizuind în același timp în creștere cheltuielile guvernamentale și investițiile întreprinderilor.

Cheltuielile de consum, care reprezintă aproximativ două treimi din producția economică, au fost revizuite în scădere de la 3,6% la 3,1%.

Investitorii sunt optimiști în legătură cu faptul că Rezerva Federală este pregătită să reducă ratele dobânzilor în doar câteva luni, deși oficialii au revenit recent asupra acestui optimism. Unii cred, de asemenea, că economia se află în mijlocul unei aterizări ușoare, un scenariu în care inflația revine la ținta de 2% stabilită de Fed fără o creștere bruscă a șomajului.

Ratele mai mici ale dobânzilor la orizont

Reducerile de rate par să fie la ordinea zilei în prezent. Cel mai recent set de proiecții economice ale Fed, publicat la începutul acestei luni, a arătat că oficialii băncii centrale au prevăzut trei reduceri de rate anul viitor. Investitorii și Fed sunt ușurați de faptul că inflația se relaxează din nou, după ce a revenit pentru scurt timp la începutul anului 2023.

Indicele prețurilor de consum, urmărit îndeaproape, a crescut cu 3,1% în noiembrie față de anul precedent, în scădere față de 3,2% în octombrie. IPC a sărit până la 3,7% în vară din cauza creșterii costurilor energiei, care au scăzut puternic în ultimele săptămâni.

Departamentul Comerțului publică vineri datele din noiembrie privind cheltuielile gospodăriilor, veniturile și indicatorul preferat al Fed pentru inflație.

Ceea ce nu este clar este când vor începe în cele din urmă reducerile de rate.

Această primă reducere ar putea avea loc în martie, potrivit contractelor futures. Dar oficialii Fed au încercat să ofere piețelor entuziasmate o verificare a realității.

"Nu vorbim cu adevărat despre reduceri de rate", a declarat recent președintele Fed din New York, John Williams.

Președintele Fed din Chicago, Austan Goolsbee, a declarat duminică pentru CBS că inflația rămâne peste țintă și că "este o exagerare să numărăm găinile".

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O economie americană solidă... deocamdată

Economia în general a rămas remarcabil de rezistentă și, deși s-a înmuiat din vară, nu a căzut de pe o stâncă.

Unii cred că soliditatea economică a Americii ar fi putut complica și mai mult sarcina Fed de a reduce și mai mult inflația. Dar creșterile de prețuri au continuat să se răcească după vară.

În prezent, Fed Atlanta estimează că PIB-ul pentru trimestrul al patrulea va înregistra 2,7%, un ritm de creștere mai slab decât în perioada precedentă de trei luni, dar totuși solid.

Rezistența economiei americane în fața celor mai ridicate rate ale dobânzii din ultimii 22 de ani a generat speranțe că Fed ar putea fi pe punctul de a îndeplini o sarcină dificilă din punct de vedere istoric: reducerea inflației fără a crește șomajul.

"O improbabilă "aterizare ușoară" a economiei americane pare mai probabilă anul viitor", a scris John Min, economist-șef la Monex USA, într-o notă recentă.

Noile cereri noi de ajutor de șomaj, care oferă de obicei semne timpurii ale oricăror schimbări pe piața muncii, rămân scăzute. Cererile de șomaj au crescut săptămâna trecută, dar au fost sub așteptările economiștilor.

Au fost 205.000 de cereri inițiale pentru asigurarea de șomaj în săptămâna care s-a încheiat la 16 decembrie. Aceasta este cu 2.000 mai mare decât totalul revizuit în creștere din săptămâna precedentă, de 203.000, a declarat joi Departamentul Muncii într-un raport separat.

Cu toate acestea, o serie de obstacole economice se află în față. Americanii continuă să acumuleze datorii în timp ce își retrag economiile pandemice. Aproape nouă milioane de americani au ratat prima plată a împrumutului pentru studenți după ce pauza legată de pandemie s-a încheiat în această toamnă.

Citește și: Ascensiunea Taylor Swift- Cum a ajuns la succesul imens?

Citește și: UEFA pierde în disputa privind Superliga

Citește și: Zümrüt și Serhat, planuri de viitor