Economistul Peter Schiff avertizează că SUA va da faliment!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 iul 2023, 04:05

SUA se află "într-o încurcătură fiscală mult mai mare decât Marea Britanie", cu o problemă de îndatorare mult mai mare!

Sursa: PixaBay

SUA se află "într-o încurcătură fiscală mult mai mare decât Marea Britanie", cu o problemă de îndatorare mult mai mare!

Economistul Peter Schiff a avertizat că dolarul american se va prăbuși. Observând că SUA se află "într-o încurcătură fiscală mult mai mare decât Marea Britanie", cu o problemă de îndatorare mult mai mare, Schiff a subliniat: "Este posibil să rambursăm această datorie? Bineînțeles că nu. Rambursarea datoriei este imposibilă. Așadar, ce se va întâmpla? Vom intra în incapacitate de plată".

Peter Schiff discută despre prăbușirea dolarului american

Gold bug-ul și economistul Peter Schiff și-a împărtășit perspectivele privind dolarul american într-un podcast intitulat "When This Sucker's Rally Ends, the Dollar Will Crash", publicat sâmbătă. El a explicat că SUA are probleme majore care vor duce la prăbușirea dolarului american. Referindu-se la situația din Marea Britanie, Schiff a spus că Marea Britanie este îngrijorată de creșterea datoriilor. Raportul datorie/PIB al țării este de aproximativ 85%, iar fostul premier Liz Truss "a amenințat că va trimite datoria britanică la PIB și mai sus", a descris economistul, menționând că "investitorii au aruncat pe bună dreptate lira".

Cu toate acestea, el a adăugat: "Au vândut lire pentru dolari... Ironia este că au cumpărat dolari în ciuda faptului că Statele Unite au o problemă și mai mare cu datoriile".

Datoria națională a SUA depășește acum 31.000 de miliarde de dolari, iar guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 1.380 de miliarde de dolari în anul fiscal 2022. Schiff a explicat că raportul dintre datorie și PIB în SUA este de fapt mai mare de 125%.

Când se ia în calcul datoria statelor și a autorităților locale, raportul crește la 140%, a detaliat el, detaliind:

"Ne aflăm într-o situație fiscală mult mai gravă decât Marea Britanie. Așadar, a vinde lire sterline și a cumpăra dolari pentru că ești îngrijorat că Marea Britanie are prea multe datorii înseamnă să sari din tigaie în foc".

Schiff a subliniat că este ridicol că oamenii au cumpărat trezorerii americane ca un refugiu sigur, adăugând că este de asemenea absurd să vinzi moneda unei țări din cauza problemelor legate de datorii și să cumperi dolari în

condițiile în care SUA au și mai multe datorii.

"În Marea Britanie, cam toată datoria este la nivel național. Ei nu au statele, așa cum avem noi, și nici toate municipalitățile, așa că avem atât de multe niveluri de datorii", a subliniat el. Subliniind faptul că guvernele se finanțează din aceeași bază de impozitare, a opinat el:

"Aceste guverne încearcă să scoată sânge din aceiași napi.

Pentru că americanii sunt faliți. Nu avem economii. Deci, este posibil să rambursăm această datorie? Bineînțeles că nu. Rambursarea datoriei este imposibilă. Deci, ce se va întâmpla? Vom intra în incapacitate de plată."

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Schiff vede 2 moduri posibile în care SUA pot intra în incapacitate de plată

Economistul a continuat să detalieze că există "doar două moduri posibile în care putem intra în incapacitate de plată- modul cinstit și modul necinstit, dar oricare dintre ele este un dezastru dacă dețineți titluri de stat americane".

Schiff a continuat: "Calea onestă este pur și simplu să admitem că nu putem plăti și să intrăm în incapacitate de plată. Restructurăm datoria și le spunem creditorilor noștri". Cu toate acestea, el crede că politicienii nu au integritatea necesară pentru a face acest lucru, menționând:

"Ei vor alege calea lașă de ieșire. Vor tipări. Vor umfla datoria... Este o nebunie pentru oricine să creadă că Fed va reuși să reducă inflația la 2%. Nu are cum să reușească."

El a mai avertizat că, pe măsură ce Rezerva Federală majorează ratele dobânzilor, problema devine și mai mare. Afirmația sa este un ecou al unui avertisment pe care l-a făcut recent, potrivit căruia acțiunea Fed ar putea duce la prăbușiri ale pieței, la o criză financiară masivă și la o recesiune severă.

Schiff a mai scris miercuri pe Twitter: "Deficitul comercial de mărfuri al SUA a crescut în mod neașteptat cu 5,7% în septembrie, deoarece importurile au crescut cu 0,8%, iar exporturile au scăzut cu 1,5%, întrerupând o serie de cinci luni de scădere a deficitelor comerciale". El a concluzionat:

"Acum, că dolarul se slăbește, deficitul comercial viitor se va mări, ceea ce va duce la o scădere și mai mare a dolarului."

Citeste si: Turcia considera reglementarea crypto! Afla ce se intampla

Citeste si: Dolarul puternic creează dificultăți pentru întreprinderile americane!

Citeste si: Germania se va scufunda în recesiune in 2023, recunoaște guvernul