Edu.ro subiecte Română Evaluare Națională 2023: Ce ar putea pica la examenul de luni, 19 iunie

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 iun 2023, 10:00

Elevii de clasa a VIII-a se pregătesc pentru susținerea examenului de Evaluare Națională, care contează în proporție de 100% pentru admiterea la liceu.

Sursa: pexels.com

Elevii de clasa a VIII-a se pregătesc pentru susținerea examenului de Evaluare Națională, care contează în proporție de 100% pentru admiterea la liceu.

Elevii de clasa a VIII-a vor susține luni, 19 iunie 2023, examenul scris la Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională.

Luni are loc examenul scris la Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională

Încep emoțiile pentru elevii clasei a VIII-a, deoarece luni, 19 iunie 2023, vor susține examenul scris la Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională, înainte de a trece la pasul următor în viață, mai exact alegerea liceului.

Imediat după terminarea examenului de simulare la Evaluare Națională, subiectele vor fi publicate și pe site-ul nostru.

Citește și: Subiecte Evaluare Națională Edu.ro: Pe 19 iunie încep examenele!

Astfel, examenul la Limba Română va avea loc pe data de 19 iunie 2023, iar examenul la Matematică pe data de 21 iunie 2023.

Examenul de Evaluare Națională urmează să se desfășoare într-o singură sesiune, cu probe organizate în perioada 19-22 iunie.

De asemenea, primele rezultate vor fi disponibile în 28 iunie, iar cele finale, vor fi afișate după contestații, pe data de 4 iulie.

Care este calendarul examenului pentru Evaluarea Națională?

- 6 – 9 iunie 2023: înscrierea la evaluarea națională (înscrierea elevilor la examen se face de către secretariatele școlilor)

- 9 iunie 2023: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

- 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă

- 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

- 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă

- 28 iunie 2023 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

- 28 iunie 2023 (orele 16.00-19.00) – 29 iunie 2023 (orele 8.00-12.00): depunerea contestațiilor

- 29 iunie – 4 iulie 2023: soluționarea contestațiilor

- 4 iulie 2023: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citește și: Subiecte BAC 2023 Edu.ro: Probele scrise la Bacalaureat încep pe 26 iunie!

Care este programa pentru examen?

Elevii care doresc să se pregătească pentru Evaluarea Națională trebuie să știe că programele pentru disciplinele Limba şi literatura română, matematică, limba şi literatura română pentru școlile şi secțiile cu predare în limbi ale minorităților sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educației nr.4730/2022.

La Limba şi literatura română sunt prevăzute elemente de lectură, redactare, gramatică, ortoepie și ortografie, vocabular, variație stilistică și interculturalitate, pe care trebuie să le cunoască elevii, în urma anilor de studiu de până acum, iar la matematică sunt prevăzute identificarea unor date, mărimi și relații matematice, în contextul în care acestea apar (inclusiv

geometrie), efectuarea de calcule, utilizarea regulilor de calcul și a metodelor specifice de rezolvare a problemelor, dar și exprimarea în limbaj matematic.

Cum a fost afectat calendaru pentru Evaluarea Națională de greva profesorilor?

Ligia Deca a precizat că: „Așa cum știți, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Tot pe 9 iunie, adică mâine, ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de bacalaureat și la evaluarea națională.

Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a și a XII-a și a XIII-a, pentru seral și frecvență redusă perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie...

În ceea ce privește înscrierea la examene, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat și Evaluare Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a se vor prelungi și ele până pe 13 iunie. 

În acest context, probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat se vor susține în perioada 14 – 23 iunie.”

Modele se subiecte pentru Evaluarea Națională 2023

Subiectele sunt elaborate pe baza conținuturilor şi competențelor asociate acestora, conform programelor. Elevii primesc subiectele în formă de broșură.

De asemenea, pentru a descărca modelele pentru examenul pentru Evaluarea Națională 2023, puteți accesa pagina subiecte.edu.ro.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?