Proiectul de lege a fost adoptat cu 269 de voturi pentru, 3 voturi impotriva si 35 de abtineri. Actul normativ a suferit o serie de modificari fata de versiunea initiala: a fost schimbat astfel numele materiei si modul in care aceasta se va preda in scoli.
Educatie sexuala in scoli: cum se va preda materia
Una dintre modificarile adoptate vizeaza schimbarea denumirii din educatie sexuala in educatie sanitara.
"Astazi am asistat la un festival al ipocriziei cu aceasta lege, care avea cu totul alt obiect de reglementare. Ne deranjeaza «sexuala» si am schimbat cu sanatate, dar vorbim de boli sexuale. In ultimele minute, in acea Comisiei de Munca si in cea Juridica s-au votat niste amendamente care, pâna la urma, aduc atingere accesului la educatie pentru sanatate copiilor nostri.
Citeste si: Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor? Decizia luată în urmă cu puțin timp
Educatie sexuala in scoli: va fi nevoie de acordul parintilor
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
O alta modificare adusa proiectului de lege face referire la obligativitatea materiei. Astfel, orele de educatie sexuala vor fi predate copiilor in scoli doar daca parintii sau tutorii lor isi vor da in scris acordul pentru acest lucru.
Si aceasta masura a fost criticata de deputatul USR, Cristina Iurisniti, care considera ca astfel se va ingreuna accesul copiilor la educatie.
"Prezenta semnaturii parintilor va ingreuna accesul copiilor la educatie, pentru ca, de multe ori, stim foarte bine, sa obtinem semnatura parintilor este foarte greu, mai ales cei care sunt plecati la munca prin Europa,
multi nu sunt acasa alaturi de copiii lor, nu au capacitati psiho-pedagogice ca sa inteleaga necesitatea unor informatii legate de prevenirea bolilor sexuale, a sarcinilor accidentale, a trraficului de minori, a agresiunilor. Semnatura parintilor este o dovada de birocratie suplimentara", a spus deputatul USR.Citeste si: Bacalaureat 2020. Cand va fi organizata a doua sesiune a bacalaureatului din acest an
Educatie sexuala in scoli: cand va incepe predarea
Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect. Legea a mers astfel mai departe la promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Daca va fi promulgata, predarea orelor de educatie sexuala in scoli ar putea incepe din toamna, odata cu startul noului an scolar.
Educatie sexuala in scoli: reactia Bisericii Ortodoxe Romane
Biserica Ortodoxa Romana s-a opus vehement impotriva orelor de educatie sexuala din scoli.
Patriarhia Romana considera ca astfel se produce un atentat asupra inocentei copiilor si ca atat Constitutia, cat si mai multe ar fi incalcate odata cu aprobarea acestei legi."Consideram ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta un atentat asupra inocentei copiilor, impiedicând dezvoltarea lor fireasca si marcându-i pe acestia pentru intreaga viata. In acest sens, mai multe studii realizate in diferite tari au demonstrat ca o astfel de abordare a educatiei copiilor a avut ca urmare inceperea vietii sexuale mai devreme, cu implicatiile de rigoare, fara vreo imbunatatire in plan social", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane, referitor la orele de educatie sexuala in scoli.