Edupart a lansat primul chestionar dedicat părinților, despre admiterea la liceu și despre examenul de bacalaureat

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 25 apr 2023, 11:10

Federația Națională a Părinților a anunțat că își va exprima opinia în ceea ce privește Legile Educației în funcție de ceea ce majoritatea părinților va spune prin intermediul unui chestionar dedicat părinților ce a fost lansat chiar astăzi, 25 iulie.

Părinții își vor putea exprima, de astăzi, 25 iulie, opinia despre învățământ, prin intermediul noului chestionar dedicat părinților. Opinia majorității urmează să fie adusă la cunoștință în Ministerul Educației.

Noul chestionar dedicat părinților va exprima opinia majorității

În funcție de răspunsurile care vor fi date prin intermediul noului chestionar dedicat părinților, Federația Națională a Părinților își va anunța poziția față de Legile Educației.

De-a lungul timpului, mai multe dezbateri în spațiul public au avut loc odată ce Legile Educației au fost publicate în consultarea publică. Din cauza faptului că opiniile erau chiar și la poli opuși, s-a decis asupra acestui tip de chestionar, pentru a se putea exprima opinia majorității.

Federația a lansat chestionarul bazat pe două probleme arzătoare în ceea ce privește sistemul educațional: admiterea la liceu și examenul de Bacalaureat.

Pentru ca opinia părinților să fie una cât se poate de reală și pentru ca toate concluziile finale să fie cât se poate de clare, înainte de a completa chestionarul, părinții trebuie să citească art. 74-77 ale proiectului Legii Învățământului preuniversitar.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Noua lege a Educației aduce schimbări majore pentru elevi și pentru părinți. Ce se întâmplă cu cataloagele și cu carnetele de note

După ce părinții vor completa chestionarul, Federația Națională a Părinților va exprima opinia majoritară în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Educației, cât și în cadrul unor acțiuni care vor avea loc ulterior. Discuția cu reprezentanții Ministerului Sănătății va avea loc pe data de 10 august, conform educatieprivata.ro.

Chestionarul poate fi completat aici: https://forms.gle/uMu1y3RZGFDvf24r9 

Sorin Cîmpeanu a anunțat finanțări importante în ceea ce privește sistemul preuniversitar

Sorin Cîmpeanu a declarat că, prin intermediul noii Legi a Educației, se vor face schimbări important e atât în ceea ce privește salariile profesorilor, cât și în ceea ce privește cheltuielile materiale.

„Este prevăzută o creştere în proiectul noii legi a învăţământului preuniversitar – sperăm să se adopte în forma aceasta, din această perspectivă a finanţării, cel puţin – de 40% pentru costuri salariale, de la 6.386

per elev la 9.000 de lei per elev, şi (…) avem o creştere de 370% a cheltuielilor materiale din care se pot asigura toate acele cheltuieli de funcţionare a şcolilor şi grădiniţelor. E vorba de o creştere de la 485 de lei per elev, cât este costul standard pentru cheltuieli materiale acum, la 1.800 de lei per elev.

Citeste si: Vești bune pentru profesori! Sorin Cîmpeanu a anunțat salarii mai mari pentru cadrele didactice

Sunt şi cheltuieli materiale pentru creşterea gradului de incluziune, sunt şi cheltuieli de funcţionare de genul cheltuielilor cu utilităţile, spre exemplu, care au avut o creştere dramatică în ultima perioadă. În acest fel înţelegem să susţinem prioritar funcţionarea şcolilor şi grădiniţelor”, a spus Sorin Cîmpeanu, conform libertatea.ro.