Ceaiul verde este extras din frunzele plantei camellia sinesis si are in componenta flavonoide, tainuri catehice, galice si mixte, acizi polifenolcarboxilici, triterpene, zaharuri, vitamina C, alcaloizi, alcooli liberi si substante anorganice.
Ceaiul verde ofera organismului efecte stimulante datorita continutului mare de alcaloizi, iar L-teanina are efecte calmante asupra sistemului nervos.
Ceaiul Verde- ceaiul virgin
Ceaiul verde este un adjuvant eficient in afectiunile cardiovasculare, creste imunitatea organismului, regleaza metabolismul.
Studii efectuate de cercetatori de specialitate au demonstrat cu ajutorul testelor de laborator ca ceaiul verde ajuta in cazul sclerozei multiple. Introducerea in dieta a ceaiului verde in timpul unui tratament chimioterapeutic creste eficienta tratamentului.
De asemenea, acest ceai previne dezvoltarea celulelor tumorale, mai ales a celor de colon, rect, vezica urinara, esofag, pancreas si stomac fara a afecta celulele sanatoase.
Ceaiul verde are o mare cautare si in cosmetica datorita faptului ca este foarte bogat in antioxidanti. Atat in cazul pielii cat si in cazul podoabei capilare acest tip de ceai face minuni intr-un timp foarte scurt.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Calitatile
ceaiului verde au fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament lucru demonstrat stiintific in ultimii ani cu ajutorul cercetarilor.
Precautii ceai verde
Ceaiul verde se va administra cu prudenta si doar cu acordul medicului in ceea ce priveste persoanele hipertensive, cardiacii cu probleme deosebit de grave, si bolnavilor aflati sub medicatie psihotropa.
Nu este indicata consumarea in cantitati foarte mari de ceai verde persoanelor care sufera de tulburari de somn, iar copiilor li se vor administra cantitati foarte mici in amestec cu alte plante precum chimen,
fenicul sau iasomie.Ceaiul verde nu trebuie consumat de catre oamenii care sufera de anemie. Anemia feripriva regasita in randul copiilor din Arabia Saudita si Regatul Unit poate fi agravata de consumul regulat de ceai verde.